ВМРО и НФСБ с различно виждане за управлението на коронакризата

2322
ВМРО и НФСБ с различно виждане за управлението на коронакризата
Снимка: НФСБ

Всичко е с компромиси, битки и отстъпки. До известна степен не сме доволни от участието си в управлението. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов в дебат с ВМРО за предстоящите парламентарни избори.

Плюсове и минуси има в участието ни в сегашното управление. Имаше постижения – например позицията за антибългаризма в Северна Македония, пресичането на Истанбулската конвенция, битката за семейното подходно облагане, обясни Кузман Илиев, гражданска квота в листата на ВМРО за новия парламент. Илиев само допреди половин месец беше известен в амплоа на журналист, беше и телевизионен водещ, с имидж на технократ.

Христо Иванов: Транспортният министър бълнува за коалиция БСП-Демократична България

“Приказките на транспортния министър за коалиция между “Демократична България” и БСП са абсолютни бълнувания. Това, к...

Коронакризата

Повече механично затваряне няма да има – таргетирани следва да са мерките, към уязвимите групи. Карантиниране на болните, ваксинация първо на уязвимите групи и спазване на мерките за дистанция и носене на маски – това е рецептата, която Илиев вижда за коронавируса.

Трябва да се затворят училищата, децата разнасят британския коронавирус, повтори пак след вчера Валери Симеонов, този път пред Нова телевизия.

Не бих затворил заведения и училища, молове и ресторанти – статистически се вижда, че епидемични взривове има на места, където дори няма заведения. Не бих уволнил Националния оперативен щаб, не бих сменил здравния министър, бих поканил повече експерти от други сектори (икономика, образование, култура) за обсъждане на мерки. Смятам, че трябва да се успокои тона, да се мисли в посока за повече свобода на бизнеса, обобщи Илиев.

Красимир Каракачанов: В Брюксел трябва да са сигурни, че няма да се огънем пред Македония

„Артилерия и ракетните войски са приоритет в нашата дейност. Много беше направено по темата в изминалите четири години, но няма к...

Ако продължава с тези темпове заразата, държавата е длъжна да предприеме всякакви допустими мерки, опонира Симеонов. "Всякакви мерки са разрешени, това е като при война", добави той. Симеонов вижда като основна заплаха близките контакти в училища, а в моловете и заведенията рискът не е такъв, има отстояние и отиваш само с най-близките си. Той също не вижда смисъл да сменя здравния министър и хората в Националния оперативен щаб.

Валери Симеонов отрече и, че при регионално затваряне затворените няма да получат държавна помощ, защото решението е на регионалните власти, не на националните. Двамата с Илиев посочиха като ефективна мярка разсрочването на кредитите, но Илиев наблегна на предложение за Гаранционен фонд, който да покрие най-засегнатите сектори за 5 години напред.

"Вие за по-голяма мизерия ли сте или за по-малка", блесна Симеонов по отношение на минималната пенсия след въпрос на Виктор Николаев. И влезе в спор за горивата с Илиев - според Симеонов трябвало да има държавна верига за горива, за да се свалят цените, а Илиев го контрира защо държавата не премахне и мъглата около данъчните складове, така че да отпадне една голяма тежест по веригата на доставка.

Симеонов не пожела да коментира кой е фаворитът му за премиер и дали ще е той или Веселин Марешки, след като са в една коалиция. Ако има достатъчно гласове, г-н Каракачанов би бил премиер, каза Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика