ВМРО-младежи: Вчера Константинопол падна за втори път!

3846
ВМРО-младежи: Вчера Константинопол падна за втори път!
Снимка: iStock/Guliver

Превръщането на „Света София“ в джамия сложи ясната граница между цивилизациите. Политически Турция вече няма да признава географските граници и ще се бори за влияние във всяка страна, в която има дори и един мюсюлманин, а това означава цяла Европа. Това се казва в позиция, публикувана във Facebook страницата на младежката организация на ВМРО - София вчера. Острата реакция на младите войводи идва като отговор на провокативното превръщане на емблемата „Света София“ в джамия и напълно демонстративното присъствие на самия Ердоган на първата петъчна молитва.

Освен като показен религиозен акт, младежите виждат в това и показателен политически акт от страна на Турция, който трябва да получи остра осъдителна реакция от страна на Европа. Време е Ердоганистка Турция веднъж завинаги да каже ясно, че не иска да е част от Европейския съюз, както ясно показа, че вече не е светска, а религиозна държава.

В Гърция - горят турски знамена заради "Света София"

Група крайнодесни гръцки екстремисти гориха турски знамена в Солун в знак на протест срещу възобновяването на "Света София" като джамия...

Ето и пълния текст на позицията на ВМРО Младежи – София във Фейсбук:

Днес е траурен ден за Европейската цивилизация.

Въпреки че Хънтингтън я разделя на източноправославна и западна, днешното събитие ги обединява. Не само заради загубата на последната частица от Константинопол, а заради липсата на отговор, заради обръщането на бузата след звучния шамар от страна на Ердоган.

Актът на превръщането на „Света София“ в джамия е неприемлив сам по себе си, но символиката, която носи, е стряскаща. През 1934 г. статутът на храма е променен от „джамия“ в музей от тогавашното турско правителство, ясен знак, че страната ще премине през редица реформи, за да се отърси от варварското си минало. Страната започна да търси своето място в Европа и дори преговаряше за членство в ЕС.

"Света София" стана действаща джамия под тихото недоволство на християнския свят (ВИДЕО)

Първата от 1934 г. петъчна молитва в доскорошния музей „Света София“ в Истанбул, превърнат в джамия, завърши.  В рели...

На 1 юни 1453 г. в падналия Константинопол се провежда петъчната молитва в новата джамия. Лично султан Мехмед II присъства, за да демонстрира религиозната сила на мюсюлманската цивилизация и доминацията й над разединена християнска Европа. Днес се проведе първата петъчна молитва в „Света София“. Президентът Ердоган цитира първата сура от Корана след спорната промяна на нейния статут от музей в действаща джамия.

Турция си направи сюнет на европейския континент. Европейският отзвук е подобен на онзи от 1453 г. Константинопол падна за втори път. С това свое действие Ердоган заяви, че Турция се отказва от това да бъде светска държава и вместо да се лута, за да намери място в европейската цивилизация, страната ще бъде лидер в мюсюлманската. Това е ясна декларация, че страната няма да бъде светска, а религиозна.

Политически Турция вече няма да признава географските граници и ще се бори за влияние във всяка страна, в която има дори и един мюсюлманин, а това означава цяла Европа. Докато Ататюрк реформира страната, за да се откаже от османското минало, то Ердоган го възстановява, а с действията си показва, че ще си служи и с методиката от времената, в които ориенталската страна е унижавала християнска Европа неведнъж.

И докато Европа се лута из политически противоречия, Константинопол отново се превръща в граница между две цивилизации. Липсата на ясен подход спрямо Турция в последните години само засилва надигащата се опасност. Отговорът може да бъде само един: Турция никога не е била и няма да бъде Европа!

Храмът "Света София" посреща мюсюлмани за първата масова молитва (ВИДЕО)

Храмът "Света София" отваря врати за масова молитва на мюсюлмани днес. Тя започва в 13:13 часа. На нея ще присъства президентът на Турц...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика