Всички обичат Делян: Парламентът не прие оставката на Добрев

7986
Всички обичат Делян: Парламентът не прие оставката на Добрев
Снимка: БГНЕС

Народното събрание не прие оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който поиска да напусне парламента след скандалите в Хасково.

Решението беше взето с 97 гласа "за", 97 "против" и 19 "въздържал се". Дебатите продължиха повече от 2 часа.

Добрев получи пламенна защита от съпартийците си, които го увещаваха да не напуска парламента и очаквано се стигна до нови разпри между ГЕРБ и БСП. Преди гласуването днес говорителите от партията на Бойко Борисов изясниха основната си теза - че БСП води компроматна война срещу тях.

Впечатление направи изказването на депутата от ДПС Велислава Кръстева, която се обърна към Цветан Цветанов с думите: "Явно всички обичат Делян".

Припомняме Делян Добрев обяви, че подава оставка след среща с премиера Бойко Борисов в неделя сутринта, на която депутатът казал на лидера на ГЕРБ, че ще напусне политиката, тъй като не иска този скандал да тежи на правителството, и че няма смисъл да обяснява, че "няма сестра", защото се уверил, че вече не е почтен в очите на хората. Няколко дни преди това се разбра, че роднини и приятели на Добрев работят в община Хасково, което по думите му било "дрийм тийм". В писмо до Борисов кметът Добри Беливанов, от когото ГЕРБ сне политическото си доверие, обаче обвинява областния координатор на партията в кадруване. Скандалът бе наречен от БСП "Кумгейт".

ГЕРБ твърди, че БСП е вербувала кмета, а фирми, свързани с близкия до социалистите бизнесмен Иван Стаматов, санират блокове в Хасково. Депутатът от "БСП за България" Елена Йончева цитира разследвания, в които се твърди, че шефът на финансовата комисия в Хасково Даниел Гаргов, който е съпруг на братовчедка на Добрев - Росица Гаргова, има участия във фирми, които печелят обществени поръчки в общината.

Подкрепа с акули, мумии и автомати

По време на дебатите пръв думата взе Спас Гърневски от ГЕРБ. Той заяви, че с подобни атаки опозицията се опитва да дестабилизира страната и така отказва да се включи в разговорите за истинските изпитания пред страната.

"Деляне, приятелю, аз те моля да не се хващаш на тези комунистически номера. Ти си нужен на този парламент, на България. Не скачай от кораба, който води България към Европа. Няма да можеш да стигнеш до водата, защото червените акули ще те изядат още във въздуха", каза още Гърневски.

"Аз съм като мумията - не се храня, не спя, не съм от този свят и винаги се връщам, за ужас на червените", даде своя дан и Антон Тодоров. И продължи с въпрос към опозицията: "Г-жа КорнелА Нинова, участвахте ли в приватизацията на "Техноимпекс" за жълти стотинки? Ако си част от проблема, можеш ли да бъдеш част от решението", запита той.

Припомняме, че именно Тодоров щеше да бъде кандидат на ГЕРБ за председател на Комисията по досиетата, но след критики от опозицията и обществото управляващите решиха да прекратят процедурата за избор на такъв.

 Ако имаш една братовчедка, значи имаш много роднини в Общината. Това е същото да кажеш, че има паралелна държава, която я създаваш ти. Това каза от своя страна Валентин Николов, също от ГЕРБ.

„Делян Добрев винаги е можел да решава проблеми, трупани с години наред, като в енергетика, която беше фалирала, когато дойдохме“, заяви той. Депутатът се обърна към Делян Добрев с думите: „Деляне, приятелю, нуждаем се от теб всички, надявам се да останеш“. „Искаха да покажат модел, какъв модел, че имаш братовчедка в Общината, която даже ти не си назначил“, попита левицата Николов.

Шампионът по кикбокс Владимир Вълев от ГЕРБ призова Добрев да не предава отбора, а колегата му Маноил Манев заяви:

"В нашите спортове никой не си тръгва от ринга и не хвърля хавлията на ринга, когато противникът е в нокаут. Деляне, ставай и продължавай напред"

Моделът ГЕРБ

Антон Кутев от БСП заяви, че от цирк, цялата процедура се е превърнала във водевил.

Той влезе в положението на Добрев в лично качество, но в политическо му припомни, че може да се обади на Борислав Гуцанов от левицата и а го попита как се обясняват неща на децата. Гуцанов осъди България в Страсбург, след като по времето на Цветан Цветанов в МВР барети нахлуха с пушки при неговите деца, той получи обвинения, но бе оправдан.

ГЕРБ отвръщат на удара: Обвиниха Нинова в конфликт на интереси със съпруга й

След разразилата се днес полемика имам да задам няколко въпроса. Първо, това ли са "беквокалите" на президента? Второ, това ли е битка...

“Излизате и казвате, че кметът е неблагодарник, че сте го направили кмет, пък той е неблагодарен. Вие нямате конституционното право да правите някого кмет“, обърна се Кутев към ГЕРБ. “Това е моделът ГЕРБ, това е начинът, по който управлявате- вие не можете да назначавате кмет, кметът се избира“, посочи той.

Кутев коментира, че има и по-известни съученици от Добрев, но никога не си е позволил да толерира някого от тях.

“Вярвайте ми, имам разбиране за начина, по който се чувствате в момента. Много от хората тук са преживяли възходи и падения. Бил съм в ситуацията, в която дъщеря ми не можеше да отиде на училище, защото някакви хора й казваха, че е “червен боклук““, обърна се Кутев към Добрев.

От своя страна самият Делян Добрев взе думата и посочи, че Антон Кутев се опитва да внуши, че той е казвал нещо срещу Елена Йончева и че едва ли не се замерваме с компромати - което не било вярно. „Не съм казвал една дума срещу Елена Йончева, просто защото няма нужда. Считам, че ролята ми в парламента и политиката е в правенето на политики. Срещу нито един от народните представители не съм казвал дума, за да ги оклеветя, защото това не е правилно. Ако имате съмнения за морала и законосъобразността на някого, има си институции в тази държава“, коментира Добрев.

„Това, в което се превърна парламентът в последната една седмица - да се замерваме с кал и компромати, няма да ми липсва. Не признавам никаква вина и заявих многократно, че с госпожа Йончева ще се видим в съда за клевета и набеждаване. Тя стигна до там да ме набеждава за фирми, за усвояване на средства, че някой помагал. Под достойнството ми е да отговарям на клеветите на Йончева“, заяви още Добрев.

Модел "Кумгейт" действа и в "Булгартрансгаз", твърдят от БСП

Схема тип "Кумгейт" - хора с близки и роднински връзки на висши постове, има и в ръководството на "Булгартрансгаз". Това твърдят от БСП...

"Предлагам да разстреляме г-н Добрев, в унисон с практиката на БСП. Изкарайте автоматите и давайте - кръв. Нали кръв искате", обърна се Валентин Касабов към опозицията. 

Валери Жаблянов заговори исторически, обвини ГЕРБ, че за разлика от БСП, които са се отказали от тоталитарния модел на държавата през 1990 г., те са създали партията си, използвайки позициите си в държавата.

След думите на социалиста на трибуната "възкръсна" Тодоров и размаха документи срещу съпругата му, припомняйки къде е работила и как и срещу нея е имало разследвания.

"Оставката е стандарт за поведение. Мълчите, защото осъзнавате, че също трябва да подлежите на този стандарт", заяви Тома Биков от ГЕРБ към БСП.

Йончева: Делян Добрев е създал бизнес кръг, скандално е

„В началото, когато изнесох данните за община Хасково, казах, че това е шуробаджанащина. Но това е само върхът. От морална гледна...

"Изсипахте помия, черен пиар, Елена Йончева се превърна в инструмент, сигурно си мислите, че печелите дивиденти. Никой не е спечелил от черен пиар. Движите се срещу влак, а се намирате в “Москвич”. Няма да ви се дадем. Чакам оставки и от вас, има хора, свързани с членове на Политбюро – цялата ви партия е няколко рода. Луканови, Пирински, Бокови... Вие обяснявахте, че Ирина Бокова няма нищо общо с мъжа си.", продължи той.

"Това не е личен акт на Делян Добрев. Той е притиснат и залят с помия", защити го и Цвета Караянчева.

ДПС: Парламентът не е кабаре

“Ще подкрепим оставката на Делян Добрев, защото оставките се гласуват в повечето случаи дори без дебат, защото народният представител има своите мотиви. Някога мотивите са публични, някога - не“, заяви зам.-председателят на групата на ДПС Йордан Цонев. Според него дебатът по оставката е бил излишен и е нанесъл поредния удар върху рейтинга на парламента.

“Парламентът не е кабаре, за да се играят спектакли. По тази причина не взехме участие в дебата“, коментира Йордан Цонев. “Като народен представител от Хасково съм длъжен да изразя позицията ни, че ще гласуваме оставката на Делян Добрев и я приемаме като морален акт“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика