Всички, свързани с правосъдието, освен Гешев и ВСС, виждат проблем с Бюрото по защита към главния прокурор

6046
Всички, свързани с правосъдието, освен Гешев и ВСС, виждат проблем с Бюрото по защита към главния прокурор
Снимка: БГНЕС

Само главният прокурор Иван Гешев и Висшият съдебен съвет (ВСС) считат, че няма проблем със законността на Бюрото по защита към обвинител номер едно в държавата. Единствено той е пратил положително становище по темата в Конституционния съд (КС), който беше сезиран от президента Румен Радев срещу текстове от Закона за съдебната власт и от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които Бюрото по защита се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор и получава полицейски правомощия. Делото в КС е на доклад на Атанас Семов.

Всички останали становища - на Министерския съвет, на някогашния главен прокурор проф. Васил Мръчков, на организацията Български адвокати за правата на човека, на министъра на правосъдието Янаки Стоилов, на Съюза на юристите, на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), подкрепят искането на президента и смятат, че атакуваните текстове противоречат на Конституцията, пише в. "Сега".

”Бюрото за защита” на Гешев получава солиден ресурс от парите за прокуратурата

Под ръководството на главния прокурор Иван Гешев издръжката на Бюрото за защита расте почти двойно. Откакто Гешев оглави държавното обв...

Според адвокатурата бюрото на Гешев е паравоенен орган под личния контрол и ръководство на главния прокурор. Изначалната функция на бюрото да защитава свидетели и други лица, които биха могли да са застрашени във връзка с наказателния процес, е последователно изменяна така, че в момента бюрото е загубило първоначалното си предназначение и е станало "силова единица, подчинена изцяло на главния прокурор и подконтролна само на него във функционален, кадрови и финансов план", пише в позицията на ВАдвС. Значимо е притеснението и от правомощието на бюрото "да довежда принудително лица до орган на съдебната власт", когато това е разпоредено от главния прокурор. Допълва се и че е нарушен балансът на властите, тъй като тази структура не подлежи на парламентарен контрол, или друг контрол.

Създаден е "орган, който практически е в изолация и пълна функционална самостоятелност, като има широки правомощия за държавна репресия, създава рискове за ограничаване на основни човешки права и предпоставки за произвол и злоупотреба с власт", твърди адвокатският съвет.

Законът регламентира, че главният прокурор ръководи пряко бюрото, назначава ръководителя му и служителите и има право да му нарежда лично принудително довеждане или охрана на разследвания. Бюрото охранява и самия главен прокурор по негово решение, след като той се отказа от защитата на НСО. Именно служители на Бюрото бяха сред хората, участвали в показната операция в президентството преди година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика