ВСС ще заседава извънредно на 8 януари 2015 г.

29128
ВСС ще заседава извънредно на 8 януари 2015 г.
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да насрочи извънредно заседание на Висшия съдебен съвет на 29 декември (вторник). Вместо това органът ще има заседание на 8 януари 2015 от 9.30 часа.

На 22 декември (понеделник) в министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС. В него се отправя предложение до министъра на правосъдието да свика извънредно заседание на съвета на 29 декември 2014 г. от 10 часа.

Краткосрочните мерки на ВСС ще предотвратят излишния стрес в съдилищата

Краткосрочните мерки са временни, за да не създават излишен стрес в съдилищата, които разпределят дела, заяви представляващият Висшия с...

Авторите на писмото настояват, че свикването на извънредно заседание е наложително, за да бъде изслушан министърът на правосъдието във връзка с изявлението му, че "от ВСС излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен". Двама от подписалите членове (Магдалена Лазарова и Соня Найденова) смятат, че на това извънредно заседание на ВСС трябва да бъде обсъден предстоящият избор на председател на ВКС, както и писмото на седемте посланици на държави от ЕС от онзи ден, с което се изказва подкрепа на правото на съдиите да изразят публично мнението си по проблемите в СГС.

Днес (23 декември 2014 г.) в МП отново бе внесено писмо до министър Христо Иванов, подписано от четирима членове на ВСС – главния прокурор Сотир Цацаров, Галя Георгиева, Димитър Узунов и Милка Итова. В него се прави допълнително предложение във връзка с насрочването на извънредно заседание на ВСС на 29 декември т.г., а именно – в дневния ред на това заседание да бъде включена отделна точка за обсъждане на писмата на съдиите от Софийския градски съд 10 декември и от 22 декември, с конкретни искания до ВСС, свързани с организацията на работата в съда и разпределението на делата. Това става ясно от информацията на Министерството на правосъдието.

В писмо от днес до ВСС министърът на правосъдието Христо Иванов приветства инициативата за обсъждане на тези теми. Точно с оглед важността на поставените въпроси, за да се гарантира тяхното обсъждане в присъствието на всички членове на ВСС, както и за да бъде дадена възможност на съдиите, подписали обръщението до съвета, да организират участието на свои представители, министърът на правосъдието ще насрочи заседание на ВСС на 8 януари от 9,30 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com