Втори протест пред турското посолство заради турската инвазия в Сирия

1946
Втори протест пред турското посолство заради турската инвазия в Сирия
Снимка: Георги Спасов

Втори протест срещу турската военна инвазия в Северна Сирия и Северен Ирак се проведе пред турското посолство в София на бул. "Васил Левски".

Участниците бяха от различни активистки групи в София, журналисти и представители на кюрдската общност в столицата. Те изразиха своя гняв срещу бомбардирането на села и градове в Североизточна Сирия (Сирийски Кюрдистан).

Операцията на Турция в Сирия застрашава американски военни, казва Пентагона

Турските въздушни удари в Северна Сирия застрашиха безопасността на американския военен персонал, а ескалацията на обстановката изложи ...

Бомбардировките бяха започнати от турската държава в нощта на 19 срещу 20 ноември. От събота късно вечерта Турция атакува множество цели от Шехба до Кобане (Кобани) и Дерик в Рожава, и от Шенгал до планините Кандил в Сорани - отворен е фронт от около 700 км, който е под силен ракетен обстрел.

Протестиращите настояха за незабавно прекратяване на турската военна агресия, както в Сирийски Кюрдистан, така и в Иракски Кюрдистан. Там Турция води масирана военна операция от години срещу партизаните от Силите за народна защита (YPG) /бел. ред. - режимът на Ердоган ги счита за крило на ПКК/, които бяха съюзник на САЩ в коалицията срещу Ислямска държава.

От 17 април тази година турската армия използва неограничени количества химически оръжия в абсолютно нарушение на международното право в Иракски Кюрдистан, казват протестиращите. Те напомниха, че освен, че "Силите за Защита на Народа" отричат да се направили атентатът в Истанбул, в миналото е било известно диктатори сами да правят атентати за да имат повод да нападнат и да обединят нацията си срещу външен враг за да укрепят властта си. Те подозират, че подобно на Путин през 1999 г. в Чеченската република турските тайни служби сами са предизвикали атентата. Според протестиращите в поведението на Ердоган и Путин има множество паралели.

Участниците в протеста припомниха значението на кюрдските Сили за народна защита и Женските отряди за защита по време на войната им срещу Ислямска държава. Тогава те на практика допринесоха за победата над ислямския фанатизъм и фундаментализъм. Бидейки част от коалицията, Сирийски демократични сили на терен и изкорениха тероризма от тази част на Сирия, смятат протестиращите. "Обявяването им за терористи от страна на турската диктатура само по себе си говори за това на чия страна е Турция на Ердоган", изтъкнаха участниците в протеста.

Ердоган: Въздушната операция в Сирия е само началото

Въздушната операция на Турция в Северен Ирак и Сирия за прочистване на районите от терористи е "само началото". Това заяви президентът ...

Подчертано беше и това, че техният мирен протест е срещу турската военна агресия и турската вътрешна и външна политика, а не срещу турският народ, който също страда от диктатурата на Ердоган. Допълват, че в самата Турция броят на политическите затворници надхвърля 250 000 души – не само кюрди, но и много опозиционно настроени турци.

Участие в протеста взеха и политически дисиденти от Ирански Кюрдистан, където Иранската Революционна гвардия в последните дни започна силово смачкване на протестите. Режимът в Техеран започна въорежено потушаване на места и активистите от там съобщават за стотици убити. Заради това представителите на общността в България организират нов протест на 28.11 от 17 часа пред президентството с искане за осъждане на кланенатата от българското правителство.

Активистите планират и нов граждански протест пред турското посолство на 3 декември от 15:00 часа, който ще бъде част от международните дни на действие срещу турските военни престъпления, химически оръжия и кланета в кюрдските региони.

Припомняме, че на 14 ноември, ден след кървавият атентат в Истанбул от кюрдските Сили за народна защита излязоха с официално изявление, в което отричат всякакво участие в терористични атентати. Тяхното пълно изявление бе:

Турция към САЩ с искане да се прекрати всякаква подкрепа за кюрдските бойци в Сирия

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар поиска днес от своите съюзници, начело със САЩ, да "прекратят всякаква подкрепа" ...

"Вчера град Истанбул стана свидетел на терористична експлозия насред оживената улица Истиклял, убивайки невъоръжени цивилни. Правителството на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) незабавно посочи с пръст нашите сили и започна да развива измислен и нереалистичен сценарий, за да докаже неверните си обвинения. Ние категорично отричаме всякаква връзка с Ахлам Ал Башир, извършителят на терористичната атака. Светът е вече достатъчно осведомен за начина, по който нашите сили се бият и защитават правата на нашите хора, борят се с тероризма и осъждат всякакви операции, насочени към цивилни. Работата на нашите сили се основава на демокрацията, правата на жените, зачитането на човешките права и борбата срещу тероризма и диктатурите. Изявлението, в което се твърди, че нападателят, Ахлам ал Башир, е влязъл на турска територия, идвайки от окупирания от Турция град Африн, който е изцяло под контрола на турското разузнаване на ПСР, ПНД и Хаят Тахрир ал-Шам (Ал-Кайда) от 2018 г. потвърждава, че тази пиеса е подготвена от правителството на ПСР и Ердоган, които се нуждаят от подобен сценарий заради предстоящите избори през следващата година. Преди да се отправи към Индонезия, за да участва в срещата на върха на Г-20, Ердоган се опитва да намери начин да убеди света да получи международно одобрение за започване на военна операция срещу регионите на Рожава и Североизточна Сирия, превръщайки тази атака в негов коз за оцеляване в предстоящите избори. В същото време, жените в нашите сили постигат героични постижения в борбата срещу тероризма на ИДИЛ и очевидно оказват влияние, чрез лозунга "Жени, живот, свобода – Жин, Жиян, Азади", на женската революция в Иран, Афганистан и по целия свят. Това със сигурност бърка в плановете на правителството на Ердоган и ПСР, така че те започнаха да използват клевети, лъжи и да плетат интриги, за да спасят интересите си за сметка на свободата на своя народ и стабилността в Близкия изток. Ние обаче потвърждаваме пред нашия народ и света, че сме отдадени на ценностите на нашия народ и нашата революция и винаги ще се борим срещу диктатурите и тероризма".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика