Външният министър на Азербайджан: 25 г. ще доставяме газ за България

2517
Външният министър на Азербайджан: 25 г. ще доставяме газ за България
Снимка: Facebook на МВнР

Азербайджан ще доставя газ за България в продължение на 25 години, каквато е договорката между двете страни. Това заяви външният министър на страната Джейхун Байрамов след среща в София с българския си колега Теодора Генчовска.

Азербайджан ще доставя газ за България в продължение на 25 години, каквато е договорката между двете страни. Това заяви външният министър на страната Джейхун Байрамов.
"България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. Сигурни сме, че връзката с Гърция скоро ще бъде завършена и България ще започне да получава по нея азерски газ. Това ще даде голям принос за енергийната сигурност на страната ви в това непостоянно време." - заяви Байрамов.Азербайджан ще доставя газ за България в продължение на 25 години, каквато е договорката между двете страни. Това заяви външният министър на страната Джейхун Байрамов след среща в София с българския си колега Теодора Генчовска.

"България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. Сигурни сме, че връзката с Гърция скоро ще бъде завършена и България ще започне да получава по нея азерски газ. Това ще даде голям принос за енергийната сигурност на страната ви в това турбулентно време", заяви Байрамов.

„Разчитаме на Азербайджан за стабилността на енергийните доставки, което ще допринесе за европейската и евроатлантическата сигурност“, отговори Генчовска.

Външният министър на Азербайджан е на визита у нас по повод 30 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави, които ще бъдат отбелязани на 3 юни.

„Руската агресия създаде геополитическа реалност, която застраши сигурността на региона и на цяла Европа – затова разчитаме на Азербайджан за стабилността на енергийните доставки“, отбеляза Генчовска на брифинга след разговорите.

„По време на нашия диалог установихме, че имаме отлично сътрудничество между двете държави във всяка една област, надявам се да бъде разширено, а диалогът да бъде в много повече аспекти. Надявам се тази година в България да бъдат реализирани визити на президента Алиев и на председателя на парламента на Азербайджан“, добави външният ни министър.

Генчовска обсъди газовата диверсификация и отбраната с външния министър на Саудитска Арабия

Енергетика, сигурност и туризъм - това са били основните теми в разговора между външния министър Теодора Генчовска и дипломат №1 на Сау...

„По време на разговорите уверих моя колега, че диверсификацията на източниците и маршрутите на доставки на енергийните ресурси е сред приоритетите на българското правителство. Чакаме скоро да приключи строежа на газовата връзка Гърция - България, за да може в пълна степен да реализираме количествата природен газ от Азербайджан“, допълни Генчовска в контекста на спрените газови доставки от Русия. Очаква се връзката с Гърция да е готова до 1 юли 2022 г.

Двамата с колегата ѝ са обсъдили сътрудничеството в сферите на икономиката и туризма. Генчовска отбеляза, че стокообменът между двете страни за последната година е нараснал с 449% спрямо предходната – до близо 100 милиона долара.

„Обсъдихме посещение на бизнес делегации от Азербайджан, за да се запознаят с възможностите за инвестиции у нас“, отбеляза външният ни министър.

„Трябва да работим още за дигитална и транспортна свързаност. Азерските туристи са добре дошли в нашата страна, пряката въздушна линия София – Баку е много важна. През 1992 г. България беше една от първите държави, признали Република Азербайджан. Сътрудничеството ни се развива във възходяща линия. Обръщам специално внимание на двустранните ни отношения. По този повод има фотоизложба за 30-тата годишнина на дипломатическите отношения“, каза Генчовска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика