Въпреки ценовия скок: Държавата не дава повече пари на общините за зимно поддържане

1912
Въпреки ценовия скок: Държавата не дава повече пари на общините за зимно поддържане
Снимка: iStock

Въпреки инфлацията и шоковото поскъпване на тока и горивата, общините остават със същите пари за зимно поддържане като предходната година. Това става ясно от проектобюджета на държавата за 2022 година.

Между 10-те общини на Смолянска област например леко завишаване с по сто (!) лева има за Чепеларе и Мадан. На Девин сумата е увеличена с повече – 22 700 лева. При всички останали сумите са едно към едно с миналогодишните.

Средно с 21,6% се покачват сумите за капиталови разходи. Поясняваме, че това са единствените средства, които държавата дава на общините за инвестиции в инфраструктура. Останалите те трябва да си ги набавят от местни приходи, от европейски, национални или други донорски програми чрез разработени от тях проекти.

Припомняме също така, че тази и следващата година най-вероятно ще се окажат нулеви за еврофинансиране, тъй като настоящият програмен период приключва, а следващият още не е започнал. Няма и изгледи скоро да се отворят нови програми.

В тази ситуация общините ще имат болезнена нужда от държавна подкрепа.  

Целеви средства досега те получаваха и през годината – конкретни суми за конкретни обекти чрез постановления на Министерския съвет. Новото правителство обаче възнамерява да прекрати тази досегашна практика с аргумент, че тя е незаконосъобразна и порочна.

При преговорите за съставяне на сегашното правителство участващите в него политически партии постигнаха консенсус бюджетът за 2022 г. да се изготви до края на януари, като залегне и актуализация през юли месец, ако се налага.

Формациите се съгласиха да има парламентарен контрол върху изразходването на средства, формирани на базата на излишък или по-висока събираемост, и за разглеждане ролята на централния бюджет. Целта е да се премахне практиката с постановления на Министерския съвет да се раздават средства на общини.

В крайна сметка най-голямо измежду 10-те смолянски общини, макар и неочаквано малко, завишение на средствата за капиталови разходи се предвижда за община Девин. Ръстът при нея е около 25% - от 677 500 лв. на 912 100 лв.

(Извадка от държавен бюджет`2021)

С по около 23% се увеличават капиталовите средства за Златоград (от 491 600 на 641 600 лв.) и на Чепеларе (от 557 900 на 728 600 лв.).

С около 22% се вдигат предназначените за инфраструктура пари на Смолян (от 2,4 на 3,1 млн. лв.).

С около 21 на сто ръст е предвиден за общините Рудозем (от 689 900 на 880 500 лв.), Неделино (от 604 500 на 768 400 лв.), Мадан (от малко над 1,2 млн. на 1,6 млн. лв.) и Баните (от 695 600 на 887 700 лв.).

Средствата на Доспат се увеличават с нищожните 20% (от 425 900 на 537 200 лв.), а за Борино - с едва 19% (от 318 100 на 396 700 лв.).

Пренебрежимо малко – под 10%, са покачени и останалите показатели –обща субсидия за делегирани от държавата дейности и обща изравнителна субсидия.

(Проект за държавен бюджет`2022)

Без съществена подкрепа от държавата, без отворени европрограми и възможност да кандидатстват, за да осигурят пари за инфраструктура, при многократно увеличени сметки за ток, горива, вода и консумативи, за кметовете на общини предстои една от най-трудните години спрямо всички предходни от зората на демокрацията насам.

Община в България досега не е фалирала, но може да станем свидетели и на този феномен.

Представете си малка община, която има наложена солидна финансова корекция по изпълняван европроект (независимо в чий мандат назад във времето). Минали са съдебните процедури и изпълнителят е спечелил всички дела. Налага запор над сметките й. Тя трябва да плаща заплати, улично осветление, вода, отопление на общинските сгради. Всички постъпления, обаче, се прибират от частния съдебен изпълнител в полза на взискателя. Няма право на банков или фондов заем, защото е ползвала преди това за съфинансиране на същия или друг проект. А запорът не се вдига месеци наред, защото в някои общини постъпленията наистина са нищожни. Какво ще направи кметът на тази община, за да плати!? Въпросът е отворен. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика