"Върнахме мандата, но запазихме принципите си": Реакциите след проваления кабинет "Василев"

1962
"Върнахме мандата, но запазихме принципите си": Реакциите след проваления кабинет "Василев"
Снимка: Actualno.com

"Радвам се, че днес спокойно мога да заявя – ние върнахме мандата, но успяхме да запазим принципите и идеалите, заради които вие ни избрахте. Ако някой е очаквал да станем като ГЕРБ – съжалявам, дойдохме за истинска промяна и ще се борим за нея". Това написа във Facebook депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев, след като партията му не успя да намери прословутите 121 независими депутати и върна неизпълнен мандата за съставяне на нов кабинет на президента Румен Радев.

Митев разказа история как в първите си дни като народен представител жена от администрацията на парламента казала на младите членове на „Промяната“, че приличат на „младите ГЕРБ“. Как така приличам на тях?“, побързах да й отговоря. „Почакайте, задръжте се достатъчно дълго и вие ще станете като тях“, каза тя.

„Първият път, когато научих, че са ни предложили да продадем идеалите и принципите си, беше за незаконните договори на АПИ. Отказахме. Вторият път беше за митницата на Капитан Андреево. Отказахме. Дойде и денят на Вота за недоверие: „Давате ни Х милиона и 9 депутати не идват на Вота“. Отказахме. Последният път беше вчера: „Давате ни Х милиона или пускате това плащане към тази пътна фирма и няма да имате проблеми“. Отказахме“, написа Искрен Митев.

Той цитира и думи на Кирил Петков пред групата на ПП: „Искам, когато се погледна в огледалото, да видя човека, който бях, преди да стана Министър-председател, и ако решението, което трябва да взема, ще ме отдалечи от идеалите и принципите, с които станах Министър-председател, значи то не е правилно“.

„Няма да плащаме на кухи фирми, няма да оставим границата на мафията, няма да си купуваме депутатски гласове с парите на българските граждани, няма да оставим статуквото да ни заплашва, че ще ни свали от власт. Ние сме децата на промяната и сме тук. Вероятно ще падаме, но и ще ставаме. Ще губим, но и ще печелим. Защото сме тук за вас, за децата ни, за България. Тук сме и не ни е страх!“, завършва депутатът от ПП.

Ивайло Мирчев: Готови сме да получим третия мандат

Оттук нататък шансът остава в третия мандат и „Демократична България” ясно е дала заявка, че сме готови да го получим. Това...

"Съжалявам, че не се стигна до съставяне на ново правителство. Ще има връчване на втори мандат. Ако ГЕРБ спазят съображенията си и го върнат, ще има трети", заяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов малко след като беше обявено, че кабинетът "Василев" няма да се осъществи.

Гуцанов сподели, че на вчерашния съвет на социалистите е бил даден мандат на изпълнителното бюро, което да работи по опити за сформиране на кабинет при получаване на третия мандат. "Смятам, че подкрепата може да бъде търсена от всички, с изключение на ГЕРБ и ДПС. Виждаме напоследък и близката връзка между "Възраждане" и ДПС", каза Гуцанов и припомни, че е нужно да има редовен кабинет и работещо Народно събрание заради Плана за възстановяване и устойчивост, в който има за приемане над 20 закона. От думите на депутата се разбра, че БСП засега няма кандидат за премиер.

По-рано през деня тримата лидери на формациите в "Демократична България" – Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев - изразиха инициатива за получаване на третия мандат от Радев.

По време на посещението си в Гърция за завършването на газовата връзка днес Кирил Петков отбеляза: "Толкова много осъзнаваме тежестта на отговорността, която имаме, че дори днес сутринта продължихме комуникацията с ИТН да оставим политическите разлики настрана. Ще бъдем до последния момент отворени за диалог, но дори да не се случи, ще знаем, че сме изпълнили обещанието си към българския народ".

 "Толкова много осъзнаваме тежестта на отговорността, която имаме, че дори днес сутринта продължихме комуникацията с ИТН да оставим политическите разлики настрана. Молим ги да са далеч от задкулисието. Към този момент мисля, че мандатът ще бъде върнат, защото нямаме 121 депутати. Ще бъдем до последния момент отворени за диалог, но дори да не се случи, ще знаем, че сме изпълнили обещанието си към българския народ"

ИТН: ПП продължават да нямат 121 депутати, продължават да търсят и ще продължат да нямат

"Продължаваме промяната" продължават да нямат 121 депутати, продължават да търсят и ще продължат да нямат. Това коментира председателят...

Президентът Румен Радев каза, че преди една година гражданите са повярвали, че България може да се управлява по друг начин, а оттегленият кредит на доверие към кабинета не може и не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждане на прозрачно и отговорно към гражданите управление.

"Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото и да е трудно, българите ще го постигнем. Благодаря на онези от вас, които работиха с мисъл за Родината и за които това понятие стои над всички други ценности и съображения.

Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място. Затова и очаквам правителството в оставка да разработи и подготви за внасяне в Народното събрание законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, за да не продължава България да губи време и средства.

През следващата седмица ще обявя кога ще връча мандат на втората по численост парламентарна група. Очаквам това време да бъде оползотворено от правителството и парламента", заяви държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика