Вътрешният министър иска администрацията на МВР да не печели лесна пенсия

30425
Вътрешният министър иска администрацията на МВР да не печели лесна пенсия
Снимка: БГНЕС

За период от 5 години работещите в МВР са намалели с 9 300. Така през декември 2014 г. щатът е 49 500, а заетите са 47 134. Това обяви вътрешният министър Веселин Вучков по време на представянето на пътна карта на реформите в министерството.

Според него през 2013 г. се наблюдава пик на напускането от системата, когато 4 757 служители са напуснали, а през 2014 г. са 4 035. Основната причина за напускане са необяснените реформи в министерството и неяснотите около пенсионирането на служителите. Само през декември са напуснали 716 души.

Вучков се зарече МВР да спре с акциите за PR

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков спира с полицейските акции за медийни цели. Това заяви самият той пред БТВ. "Не отрич...

Нарастват разходите в МВР. През годините те са над 1 млрд. лв. Най-голям е делът на разходите за заплати и осигуровки.

Вътрешният министър обяви, че дефицитът в МВР към ноември 2014 г. е около 213 млн. лв. Има нужда от административна реформа, обаче в условията на намаляващ бюджет. МВР се задъхва от собствената си административна тежест и много трудно изпълнява елементарните си законови функции, каза Вучков.

Административната реформа в МВР включва диференциране на държавната служба в МВР. Първа категория труд ще бъде само за служителите, работещи в най-тежки условия на труд, останалите ще минат по Закона за държавния служител. Това са пожарникари, спасители, дознатели, работещи по тежки случаи. Към момента в областните дирекции на МВР работят 24 689 служители, в ГД "Национална полиция" заети са 2 665, В ГД "Гранична полиция" работят 6 748 души и в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" заети са 7 701 служители, информира БГНЕС.

Веселин Вучков подчерта предимствата според него на това Законът за държавния служител да премине в МВР - мобилност на държавните служители и благоприятни последици за пенсиониране. Това може да стане с промени в Закона за МВР, които да се приемат до февруари и да започнат да действат най-късно през април.

Искаме да приведем тази реформа в действие още през първите 6 месеца на годината, но не искаме сътресение в МВР, каза Вучков. Той поясни, че още от тази седмица ще се направят срещи с всички парламентарни групи в парламента и 6-те синдиката в МВР, относно реформата. Даваме си сметка, че реформата не е толкова лесна за осъществяване и затова ни е нужда и подкрепа. Тази тежка административна машина каквато е МВР трябва да започне да се движи по-леко. Реформите са необходими, добави ресорният министър.

Вучков ще се справя с милионен дефицит в МВР

Две неща са изключително важни в първите ми дни като министър. Те предизвикват тревога не само в ръководството на МВР, но и сред обще...

Каква ще е съдбата на главния секретар на МВР?

Не очаквам да има сътресения в МВР, коментира още Вучков, след като представи вижданията на екипа му за планирана реформа във ведомството, информира БТА. Той добави: "Ще се наложи и съкращаване на администрацията. Основно обаче вътрешно ще се преструктурират хората".

Едва след промяната на закона МВР ще обяви дали Светлозар Лазаров ще остане на поста главен секретар.

Според председателя на най-големия полицейски синдикат - СФСМВР - Валентин Попов, е рано да се каже дали ще има сътресения в МВР след предложената реформа.

Нещата вървят в обратен ред - получаваме нещо, което вече е решено. Ако концепцията не подлежи на промяна, то няма смисъл от коментари. Той обаче припомни, че още преди време синдикатът лансирал идея не всички държавни служители в МВР да получават социални придобивки в еднакъв мащаб. Това по думите му едва ли би довело до вълна от напускания.

Вучков: Няма конкретна заплаха за България

Възникналият казус, който е наложил реакция на службите за сигурност, не касае пряко територията на България. Става дума за международн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика