Вътрешният министър с нова информация за италианския боклук

2197
Вътрешният министър с нова информация за италианския боклук
Снимка: БГНЕС

Вече сме върнали контейнери с италиански боклук, обяви вътрешният министър Младен Маринов по време на парламентарен контрол.

Народният представител от БСП Васил Антонов попита за намерен италиански боклук в Плевен, но получи доста кратък и лаконичен отговор.

Връщаме контейнери с отпадъци в Италия, обеща Ревизоро

Предстои връщане на контейнери с отпадъци в Италия, които са иззети след проверки в Батак и Варна. Това каза министърът на околната ср...

Маринов посочи, че на два пъти е извършена проверка на информация за нелегален боклук в Плевен, след което е образувано досъдебно производство.

Направен е оглед на площадката, като са взети материали, а балираните отпадъци са снимани. Повече информация Младен Маринов не можел да каже, защото нямал разрешение от наблюдаващия прокурор.

Червеният депутат Васил Антонов обясни, че площадката, на която са намерени отпадъците, няма собственик. Ясно е, че предстои тежка работа, призна той, но хората очакват конкретни резултати.

Антонов обясни още, че от МОСВ не са си свършили работата и трябва да поемат отговорност за действията, които не са преприети навреме.

Първа "жертва" на сагата с италианския боклук

Шеф на фирма за отпадъци е първият арестуван заради сагата с италианския боклук. Това е 52-годишният Айгюн Еминов, собственик и управит...

Припомняме, че  за отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори още в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

От Министерството на околната среда и водите увериха, че българското правителство не води преговори с Италия за приемане на отпадъците. Те отрекоха при тях да е постъпвала официална информация за задържаните незаконни тонове боклук.

Ден по-късно започна разследване кой е организирал изпращането на пратката. Предполага се, че тя е трябвало да бъде изгорена или погребана в депа у нас. По-късно стана ясно, че спрените в Италия отпадъци били крайни продукти от дейността по третирането на пластмасата, а не, както било посочено в документите - пластмасови отпадъци, които тепърва трябва да бъдат обработени.

Вече през новата година започнаха да се откриват вече складирани отпадъци, включително и внос от Италия, както и на двете пристанища - Варна и Бургас - бяха спрени контейнери с вносен боклук. По тези случаи се води разследване, а по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев то бе взето и на специален надзор от Апелативната прокуратура.

Проверяват още стотици контейнера с италиански боклук във Варна

Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика