Плевнелиев: Намерихме много пресечни точки (ВИДЕО)

4706
Плевнелиев: Намерихме много пресечни точки (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Пресечни точки намерихме много. Виждаме много силна мотивация и мобилизация на евроатлантическите сили. Неслучайно от самото начало казахме, че ако има решение в този труден момент, то може да бъде единствено евроатлантическо. Това каза ръководителят на Контактната група за разговори с партиите от 48-ото Народно събрание Росен Плевнелиев по време на брифинг в Народното събрание. Припомняме, че Контактната група Плевнелиев - Паси вече се срещна с ГЕРБ и с "Български възход", а днес и с ДПС. На разговори бяха поканени всички парламентарно представени партии без "Възраждане", като писмени откази бяха изпратили от "БСП за България" и "Продължаваме промяната". По-късно отказ бе изпратен и от "Демократична България".

Плевнелиев заяви, че Контактната група не преговаря за правителство, нито по време на разговорите предлага постове. 

Според него само ценностите ще ни помогнат, както и дълбоката вяра, че каквото и да се случи, то трябва да бъде разбрано от политиците единствено и само чрез инструментите на евроатлантическата солидарност. 

"Вярваме, че единственото решение за България днес е да има работещи институции, включително Народно събрание и правителство. За това сме и тук, защото за нас каузата е каузата на европейското и демократична развитие на България. Това означава работещи институции", каза още той. 

ОЩЕ: ДПС се обяви за евроатлантическо мнозинство

Плевнелиев коментира и шансовете за излъчване на правителство, като каза, че вижда желание от политическите сили донякъде под натиска на гражданите, че трябва да има работещ парламент и правителство, да дадат всичко от себе си да търсят пресечните точки. "Някои говорят за правителство в рамките на определен хоризонт - антикризисно, други говорят за това, че може да има програмно, експертно, ако щете коалиционно. За сега голяма част от политическите сили не са готови за наше голямо съжаление на нивото на лидерски срещи и дебат за това как да се поставят основите на едно устойчиво правителство", смята той. По думите му едно програмно правителство, базирано на ценности, ще е по-добре от така нареченото антикризисно. 

ОЩЕ: ГЕРБ се надява партиите да преосмислят позиции. Контактната група си говори с всички, въпреки отказите

От своя страна Соломон Паси каза, че геополитиката диктува дневния ред на България и света и отново тя според него може да даде решението у дома. "Всички, които искат България да върви по пътя, по който е вървяла 33 години напред, имат перфектната възможност да се обединят от общите си идеи, идеали, цели и ценности", каза още Паси. 

ОЩЕ: "Български възход": Искаме антикризисно правителство, а не експертно или програмно

Контактната група бе създадена по идея на ГЕРБ с цел преговори с всяка парламентарна група в 48-ия парламент и търсене на съгласие по политики. Контактната група ще предложи декларация, която отразява постигнатото дотук и намерените пресечни точки, за които са убедени, че има конституционно мнозинство. Декларацията ще бъде внесена официално в парламента на среща с председателя на Народното събрание.

В декларацията се предлага партиите от 48-ото Народно събрание да декларират готовност да работи към връщане на парламентаризма, да дадат път на аргументите, взаимното уважение и отговорното лидерство, да възстановят и добрия тон, както и да се положат усилия за намиране на решения за избор на редовно правителство, което да преведе България през кризите и че съзнават, че членството ни в ЕС не може да бъде удобно извинение за национални провали. Плевнелиев предлага още да приемат пакет от законопроекти по Плана за възстановяване и устойчивост. "Ще подкрепим ефективна борба с корупцията, която означава пълна прозрачност и прогнозируемост. Настояваме всички договори, анекси, плащания, тръжни процедури да бъдат публични. Съзнаваме, че най-ефективната борба с корупцията е тази, която дава на гражданското общество пълната информация така, че то да бъде коректив на управляващите, обединяваме се за провеждане на всеобхватна реформа в сектор "Правосъдие", се предлага от Контактната група на вниманието на депутатите.

В текста се предлага още депутатите да осъдят идеята за цялостна промяна на конституционния модел с цел въвеждане на президентска република и да изразят своята силна политическа воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО като единствена гаранция за нашата сигурност и приоритет.  Предлага се още да се препотвърди позицията на България за непризнаване на анексията на територии от Украйна към Русия, както и да се окаже военна и хуманитарна помощ на Киев. 

Всичко за преговорите за правителство - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика