Възраждане: Принуждаването към задължително ваксиниране срещу Ковид-19 нарушава гражданските права

16215
Възраждане: Принуждаването към задължително ваксиниране срещу Ковид-19 нарушава гражданските права
Снимка: ПП "Възраждане"

"Принуждаването към задължително ваксиниране срещу Ковид-19 нарушава гражданските права, гарантирани от Конституцията и редица международни актове. Съгласно чл. 52 ал. 4 от Конституцията на Република България никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.

Със заповед на Министъра на здравеопазването, заобикаляйки закона, се поставя правото на труд в зависимост от това, дали работниците и служителите са ваксинирани, както и се изнудва бизнесът да наема само ваксинирани или преболедували граждани", пишат в своя декларация от партия "Възраждане".

"Възраждане" счита, че доказаните и ефикасни ваксини са в полза на хората и тяхното здраве. Но експериментални ваксини, за които изпитанията не са приключили и за които няма категорични данни нито за периода на защита, нито за страничните ефекти, лекарствени взаимодействия и смъртните случаи след поставянето им, да се инжектират само на доброволен принцип, като държавата не поставя правото на труд и образование в зависимост от тях.

Възраждане: Ваксинацията трябва да е доброволна, СЗО не може да решава вместо нас

Вчера в Народното събрание беше изслушан служебният министър на здравеопазването – Стойчо Кацаров. В изложението си министърът с...

Ние заявяваме, че сме против приетите със заповед, а не със закон противоепидемични мерки, които засягат основни граждански права.

Най-засегнати от мерките са работещите на трудови договори, учениците и студентите, които биват ограничавани в правото си на труд и образование. Някои ръководители на висши учебни заведения са разпоредили само студенти, които имат поставени ваксини срещу Ковид-19, да могат да присъстват на лекции.

Отново се говори и за дистанционно обучение на учениците. Правото на образование е залегнало в Конституцията. Никъде в закона няма ограничение за посещаване на учебно заведение.

Поставянето на достъпа до образование в зависимост от прищевки на конкретни министри или ръководители на учебни заведения, не само противоречи на Конституцията, но и засяга основни граждански права и застрашава националната сигурност.

Сигнали: Ваксинацията в България - не е задължителна, но на места става принудителна

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) привикват директори на детски градини и училища със заплахи, че ако не се ваксинират всички учител...

Защото при липсата на закон, уреждащ подобно ограничаване и поставяне в зависимост от ваксиниране, това означава големи общности от български граждани да бъдат лишени от правото на труд и правото да получат образование.

Ние от "Възраждане" призоваваме всички да защитават правата си и да не допускат тяхното нарушаване с незаконосъобразни актове.

Призоваваме управляващите политици да спазват Конституцията и законите на Република България и да не допускат ограничаване на граждански права при налагане на противоепидемичните мерки, както и да разследват всяка злоупотреба на ръководители на учебни заведения в тази връзка.

Заявяваме, че ще се противопоставим и няма да позволим налагането на противоконституционни противоепидемични мерки да бъде на цената на безработица и ограничаване на достъпа до образование!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика