"Възраждане": Със субсидия 1 лев ще имаме по-малко пари за медии, отколкото без нея

3013
"Възраждане": Със субсидия 1 лев ще имаме по-малко пари за медии, отколкото без нея
Снимка: Facebook/Костадин Костадинов

С промяната на партийната субсидия - да стане 1 лев за действителен глас, специално партия "Възраждане" ще има по-малко пари за медийни услуги в предизборна кампания като политическа формация с над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори (2017 година), но под 4%, отколкото ако трябва да ползва медиен пакет. Това посочват от "Възраждане" в официална позиция по въпроса с партийните субсидии.

Според сметките на партията, при новото положение, което тепърва трябва да се гласува в пленарна зала, тя ще взема 38 000 лева, а медийните пакети са 40 000 лева. Припомняме, че според сметката на "Шоуто на Слави", през миналата година "Възраждане" е взела малко над 80 000 лева, а пред Actualno.com партията не го отрече.

Александър Симов: Нищо системно няма в предложението да се спрат субсидиите за партиите

"Смешно е да се говори за каквато и да е смяна на системата. Нищо системно няма в предложението да се спрат субсидиите. Днес като полит...

От "Възраждане" са категорични, че се справят само със собствени средства и дарения от членове и активисти - за пътуванията, наемите на зали и помещения, за срещи с хората и агитационните печатни материали. И уточняват: "Единственият разход, който малките партии, останали без държавно финансиране, няма да могат да посрещнат, за разлика от големите управляващи или управлявали партии, надули се като кърлежи с корупционни пари, са средствата за медии по време на избори. Там парите са колосални и нито една партия не е в състояние да ги покрие, разчитайки само на членския си внос или на даренията на собствените си активисти. Нещо повече - в случая с Възраждане ще се стигне дори до следния парадокс.

След гласуването на промените, годишната субсидия за нас ще стане 38 000 лева. Изборният кодекс предвижда за партии нямащи право на държавно финансиране т.нар. „медийни пакети“, всеки един на стойност от 40 000 лева. В резултат, ще се стигне до това Възраждане да разполага с по-малко пари за медийна реклама, отколкото някоя новорегистрирана и никому неизвестна партия или коалиция от анонимници, създадена само за да усвои парите по "пакета".

Който се обяви против лудите, сам го обявяват за луд

Това е съждението на премиера Бойко Борисов заради партийните субсидии. Той обяви, че сега се внася законопроект за партийна субсидия о...

Поради тази причина, от "Възраждане" настояваме за промяна както в Изборния кодекс, така и в Закона за политическите партии, която да гарантира равния достъп на партиите до всички медии и най-вече до тези с национално покритие, без значение държавни или частни. Защото в противен случай ще се наруши един от основните принципи във всяка една демократична и правова държава, а именно – този за равния старт и пълното равенство пред закона."

"Възраждане" заключва, че единственото, което ще се промени за тях, е че ще имат по-малко за даряване, а "правителството на ГЕРБ и ВМРО повече за крадене".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика