WSJ: Западните партньори на България се опасяват, че тя може да се обърне на изток

24011
WSJ: Западните партньори на България се опасяват, че тя може да се обърне на изток

В някои западни столици се засилват опасенията, че България, която в продължение на десетилетия бе една от най-лоялните членки на съветския блок, може да попада отново под влиянието на Москва, въпреки че от години е приета в западните съюзи, пише The Wall Street Journal.

Всяко кривване на София на изток може да подкопае усилията на Европейския съюз и САЩ да представят обединен фронт срещу руския президент Владимир Путин, докато Русия цели да наложи отново своето влияние в Украйна и други бивши съветски републики.

25% по-малко българи за 25 години

Демографската криза в България за последните 25 години е световен прецедент, констатира историкът Костадин Костадинов в новата си книга...

България е в Организацията на Северноатлантическия договор в последните 10 години и е член на ЕС от 2007 г. насам. Въпреки това балканската нация, със своята православна религия и архитектура в съветски стил, все още се усеща културно и политически свързана с Русия.

„Русия винаги ще бъде близка до сърцата на българите”, каза Явор Симеонов, лидер на младежкото обединение на управляващата Социалистическа партия. „България винаги е била между Русия и Европа и не трябва да й се налага да избира. Тя може да върви по пътя между двете”, каза още той.

През последните три месеца някои действия на коалиционното правителство засилиха опасенията сред европейските дипломати в София и чиновниците в Брюксел. През април законодателен пакет, позволяващ на руския износител на газ „Газпром” да заобиколи регулациите за конкуренцията на ЕС за българския участък от "Южен поток" стана повод за предупреждения за възможни наказания от Европейската комисия, която отбеляза също, че част от текста на новия закон съдържа дословната формулировка на първоначалното предложение от „Газпром”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика