За подготвяно разграбване на правителствена болница алармира Румен Петков

4977
За подготвяно разграбване на правителствена болница алармира Румен Петков
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

София ще бъде ударена в сърцето - с подготвяно от правителството разграбване на правителствена болница (болница "Лозенец"), алармира лидерът на АБВ Румен Петков.

Министерският съвет взе решение в края на миналата година за обявяване на болница "Лозенец" от имот публична държавна собственост в имот – частна държавна собственост и за преобразуването й в еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала, припомни той. Със същото решение се създаде възможността болниците да могат да разпродават активи за покриване на дългове. Резултатите от това, по думите му, "безумно решение на правителството, особено за преобразуването на собствеността в частна държавна", са два – "отплащане на тези, които мачкат хората на протеста" и изкупуване на апетитните имоти на болницата в Южния парк.

"Болницата беше в прерогативите на НСО, но от 1 септември тази година НСО беше изхвърлена от болница "Лозенец и там беше настанена охранителната фирма на властта "Делта Гард", ако не се лъжа. По този начин правителството се отплаща на тези, които участват много активно в протеста, плашат хората, мачкат хората", посочи Петков.

За втория очакван резултат, лидерът на АБВ поясни, че болницата има 168 декара земя, огромната част от които са в Южния парк. С решението си правителството създава предпоставки и задължава ръководството на болницата да удовлетвори частни интереси за заграбване на тези изключително апетитни имоти в дихателната система на столицата - в Южния парк, подчерта той.

"Това са най-апетитните места и е възможност за грабеж, който впоследствие да бъде осребрен по най-циничния и безпардонен начин", коментира Петков.

Той съобщи, че по предварителна информация, в края на 2019 г. дълговете на болницата са надхвърляли 100 млн. лева. "Това е възможността, с която кредиторите на правителствена болница да предявят искове и да разграбят 168 декара на едно от най-прекрасните места в София", посочи той.

Петков каза, че не е запознат кои са кредиторите и отбеляза, че по-интересното е кои ще изкупят кредитите, защото в резултат на изкупуването на кредитите, после ще изкупят Южния парк. "Надали кредиторите ще проявят интерес да развиват бурна строителна дейност на територията на Южния парк, сигурно са хора с друг замах – например които могат да строят апартаменти с асансьор, който да излиза в хола…-  хора, които знаят какво правят", заключи той.

"На това престъпление трябва да се сложи край", категоричен е Петков и изтъкна, че АБВ отдавна настояват, че това правителство е изчерпало доверието на обществото, че този парламент няма никакви ресурси на доверие, за да приема каквито и да е нормативни актове и че трябва да бъдат спрени концесии, продажби и приватизационни сделки, които засягат значими за страната обекти. В резултат, обаче, правителството набързо концесионира летище София и се опита да направи необратими процедурите за концесиониране на 5 пристанища в България, посочи Петков. "Правителството продължава да извършва вандалски актове в Девненското езеро, прокопавайки за 350 милиона лева канала, обслужвайки само и единствено интересите на пристанището на ТЕЦ Варна и с този акт с правителствена болница ще удари София в сърцето", добави лидерът на АБВ.

"Настояваме тези престъпления да бъдат спрени незабавно", заяви той и съобщи, че АБВ  ще предоставят анализа на парламентарно представените политически сили. "Надяваме се и на парламентарно настояване, но и много се надяваме и на друга институционална намеса", добави Петков.

Румен Петков коментира и думите на председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен, че пари ЕС ще дава срещу върховенство на закона и ефективна борба с корупцията, което според него пределно ясно означава, че няма да получим пари.

"България няма да получи пари – при шкафче с милион евра вътре и три кюлчета злато и никакво разследване от страна на прокуратурата, при къща в Барселона с неясен произход на капитала и никакво разследване на нашата прокуратура - пари няма да получим. Но за шкафчето на министър-председателя, за шкафчето, което кой знае в резултат на какъв грабеж е напълнил с този милион евра и с кюлчетата злато, ще плащаме всички ние", коментира Румен Петков.

Той изрази недоумение защо този въпрос не се поставя в Народното събрание. "Трябва да си дадем сметка, че освен, че Борисов е токсичен и никой не желае не да го пипне, а да го види, очевидно е, че неговото присъствие в кабинета ще смаже България в сердносрочен план", добави Петков, убеден, че това трябва да се вижда от всички".

АБВ искат оставката на енергийния министър

За незабавна оставка на енергийния министър настояват от АБВ. "Ако искаме да спасим енергетиката и икономиката, единственият полезен хо...

По повод тегления от правителството нов външен дълг от 5 милиарда, Петков каза, че е впечатлен от приповдигнатия тон, с който министър Ананиев го коментира.

"5 млрд е сега, но от началото на годината сме на 8 милиарда лева и е много тъжно, че нашето правителство се хвали с това, че издава облигационен заем, т.е. ние ще плащаме 10 – 30 години, а другите държави в ЕС получават грантове", отбеляза зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева. Тя направи аналогия с начина, по който се управляваше кризата с коронавируса – всички други правителства даваха безвъзмездно пари на своя бизнес, а ние карахме бизнеса да взима кредити. "Прилага се същата политика на управление и на държавните средства. Това е порочно", коментира тя и препоръча: "Ако искаш да се похвалиш с нещо, трябва да е постижение, а не заробване на икономиката още и още, и още".

Ганчева разкритикува енергийната стратегия на правителството, която по думите й е "опасна" и е още от същото. "Човекът съм, който видимо носи висок диоптър очила, но предполагам, че в Министерство на енергетиката са даже по-зле със зрението от мен и те хоризонтът не го виждат. За тях той е нещо неясно, мътно, но за съжаление то ни обрича на по-високи цени на енергия", добави тя и категорично заяви: "Ние от АБВ ще се противопоставим на всичко това".

За незабавна оставка на зам.-председателя на парламента Веселин Марешки настояват още от АБВ. Петър Бозов, председател на АБВ – Младежи, гр. София отбеляза, че невлязлата в сила присъдата над Марешки идва след 6 години точене на делото в съда и изказа опасения, че при обжалване, на апелативно ниво делото може да се протака с години и да изтече давността, а съдът ще е задължен да постанови по-ниско наказание. "Искаме оставката на Марешки, спешната оставка на главния прокурор, оставка на правителството и спешна и незабавна съдебна реформа, която може да се случи без конституционни промени", добави Бозов.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика