За ревизия на продажбите на български задгранични имоти настояват от партия МИР

3826
За ревизия на продажбите на български задгранични имоти настояват от партия МИР
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Партия МИР (Морал, Инициативност и Родолюбие) настоява за пълна ревизия на всички държавни имоти зад граница, които са били продадени. Това заяви председателят на ПП МИР Симеон Славчев по време на кръглата маса в БТА, посветена на външната политика и възможностите как България да си върне авторитета на международната сцена.

"Стопанисването на държавните имоти зад граница е непрозрачен процес и от политическа партия МИР настояваме за пълна ревизия на тяхното стопанисване, както и на тези, които са били продадени", заяви Симеон Славчев. Това е един от 9-те основни приоритета на партията. Сред тях са провеждане на проактивна, а не догонваща външна политика, ревизия на Закона за дипломатическата служба, тясна координация между външно-политическите институции и субекти, развитие на пряката демокрация чрез провеждане на референдуми по всички национални въпроси, 

Дипломатът от кариерата с над 40 години опит в МВнР и водач на листата на партия МИР в 24-ти избирателен район Венцислав Иванов заяви, че първият и основен приоритет във външната политика трябва да стане принципът „глас народен - глас Божи“ - най- жизненоважните външнополитически ангажименти на страната ни да бъдат подлагани на широко и задълбочено обсъждане, при пълна прозрачност и отчитане на различни мнения, а при необходимост и чрез провеждане на референдум.

Симеон Славчев: Бойко Борисов да бъде подведен под наказателна отговорност за саботажа на електронното правителство*

Бойко Борисов трябва да бъде подведен под наказателна отговорност заради саботажа и бездействието по въвеждането на електронното правит...

Бившият посланик разкри, че партия МИР ще настоява и външната политика на страната да бъде в тясна координация с всички останали субекти - президент, парламент и правителство, на които Конституцията е делегирала правото да извършват тази дейност. "Неведнъж, особено напоследък, сме свидетели на липса на такава координация, дори понякога на разнобой между тези субекти", отбеляза той.

Той съобщи, че партия МИР ще работи за засилване на ролята на Народното събрание, респективно на парламентарната външна комисия при  определяне на външната политика на страната, а не от правителството. "Трябва в комисията по външна политика да влизат депутати, които наистина разбират от тази деликатна дейност, а не такива, които да обичат да пътуват зад граница", категоричен е дипломатът. Той е убеден, че външната политика на България трябва да бъде проактивна, а не догонваща, както е досега.

Другият основен приоритет е външната политика на страната да бъде независима от други държави и международни организации и да се ръководи изцяло от националния интерес на България.

"Ние не може да козируваме на всяко предложение или решение и все да се оправдаваме с желание за политическа солидарност", заяви дипломатът и подчерта, че "политическата солидарност съвсем не означава безгръбначност, съвсем не означава, че ние трябва да плюем на своя собствен авторитет, защото някой ще каже, че не сме политически солидарни". Германия не е политически солидарна със САЩ по "Северен поток", например, посочи той и припомни, че ние изразихме политическа солидарност по Южен поток едно време. "тази политика на извиване на ръце не се приема от нашата партия", добави той.

Партия МИР - амбицирана да прескочи 4% бариера и да спре подмяната в България

С амбицията на прескочи 4% бариера и да стане парламентарно представена, политическа партия МИР обяви като своя основна цел да спре под...

Венцислав Иванов заяви още, че ПП МИР ще настоява и за подреждане на стратегическите приоритети за страната, тяхното стриктно спазване и те да не се пренареждат, когато се смени правителството.

"Другите наши приоритети са защита на нашите сънародници зад граница и ролята на професионалната ни дипломатическа служба да бъде възстановена и издигната на достойно ниво, чрез адекватни законодателни и административни действия. Например извънредният и пълномощният посланик в едно посолство се назначават с президентски  указ, а постоянният секретар - от министъра на външните работи. Това влоши състоянието на дипломатическата служба", посочи Иванов. МВнР е в незавидно състояние и вината я носи главно политическата класа през целия преход и особено в последните десетина години, отбеляза той и заяви: "Искаме МВнР да започне да мисли". 

"Българите в чужбина са основен приоритет за партия МИР. Външната политика и националният ни интерес трябва да е свързан с привличането на чуждестранни инвестиции. Страната ни има уникални възможности за износ на продукти, стоки и услуги и ние трябва да се ориентираме към Евразийското пространство, което е икономическо, а не политическо пространство. Страната ни има исторически опит в пазарите на Изток и това трябва да се използва, за да бъде благоприятно за икономиката ни. Когато ние влезем в Народното събрание, ние ще отстояваме всички тези приоритети", заяви Симеон Славчев.

Експертът по управление при кризи и дългогодишен служител от МВнР Пламен Стоянов заяви, че е крайно необходимо да се повиши професионалната квалификация в консулските служби на България зад граница. "В консулските служби постъпват всякакви въпроси, включително и от правен характер. Често пъти се случва служителите да не познават правната база на съответната страна-домакин и това трябва да се промени, като се повиши професионалната квалификация на служителите", заяви Пламен Стоянов. Той изтъкна ролята на консулските служби за развитието на двустранните икономически отношения и туризма. Стоянов отбеляза още важността на правилното управление на кризите и заяви, че партия МИР ще настоява за възстановяване на Министерството за извънредните ситуации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика