За създаване на предпоставки за разграбване на частни музеи, алармират от АБВ

3167
За създаване на предпоставки за разграбване на частни музеи, алармират от АБВ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

За налагане на двойни стандарти, създаване на предпоставки за изнасяне на ценности в чужбина и разграбване на частните музеи алармират от АБВ. Като "персонален удар върху музейното дело" определи проекта за промени в Закона за културно-историческото наследство лидерът на АБВ Румен Петков

С проекта се предлага отнемане на лицензите на частните музеи, уточни председателят на младежката организация на АБВ Пламена Заячка и коментира, че предложените от Министерството на културата поправки, освен че демонстрират двоен стандарт и дискриминират частните музеи, са противоконституционни.

"Според Конституцията, частната и държавната собственост в България са равнопоставени. В чл. 17 е уредено правото на собственост, в ел. 3 се посочва, че частната собственост е неприкосновена, а в ал. 5 се посочва, че принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и достойно обезщетение", уточни лидерът на АБВ- Младежи.

АБВ с протест „Неадекватните мерки срещу COVID-19 убиват“

АБВ събра граждани на митинг-протест пред Министерството на здравеопазването. Събитието под наслов „Неадекватните мерки срещу COV...

Предлаганите промени са в противовес на международните тенденции за опазване и социализация на културно наследство и са в ярък противовес на международни правно-нормативни документи на водещи международни организации като ЮНЕСКО, Съвета на Европа, документи и резолюции на ЕС, посочи още Заячка. 

Тя заподозря управляващите, че "връщат комунизма в културата". След 1989 г. върви процес на трансформация в културния сектор в посока либерализация, децентрализация и деконцентрация, но направеното законодателно предложение заличава и малкото постигнато от държавата в тази посока", отбеляза Заячка. Сравнителен анализ на Съвета на Европа за 33 държави показва, че България е на 6-то място по разпределение на средствата за култура на ниво централна власт, като пред нас са само страни като Албания, Грузия, Македония, добави лидерът на младежката организация на АБВ.

"Защо се правят тези поправки, защо сега и защо предлаганите изисквания не важат и за държавните музеи", питат от АБВ, убедени, че става въпрос за дискриминация на частните музеи и двоен стандарт. Според Заячка самият закон за културното наследство и подзаконовата база пречат за идентификацията и регистрацията на културните ценности на частните музеи.

"Относно опитите за унищожаване на частното музейно дело ще потърсим парламентарната комисия по култура, Съюза на колекционерите и всички организации, имащи отношение по този въпрос", обяви още Заячка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика