Забранено ли е преподаването на български език в украинските държавни училища?

15003
Забранено ли е преподаването на български език в украинските държавни училища?
Снимка: БГНЕС

След промени в образователния закон на Украйна от 2017 г. на български език се преподава до края на началния етап на образованието в общините с българско малцинство. След началното училище предметите започват да се изучават на държавния език – украински, но българският език и литература остават в програмата на държавните училища и не са забранени. Това пишат от FactCheck.bg. Повод за проверката е твърдението на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, че преподаването на български в Украйна е закрито.

“Закри се преподаването на български във всички училища в Украйна, където живее българско население. Няма в момента едно държавно училище, в което да се преподава на български. Няма и това го няма от години. Когато ние го казвахме това нещо от “Възраждане”, ни обвиняваха в лъжа, като казваха “не е вярно, има неделни училища”. Да, неделни училища има, но те не са държавни. Държавата не участва в тяхното финансиране, нито ги подпомага”. Това казва лидерът на парламентарно представената формация “Възраждане” по време на дебатите в парламентарна зала преди окончателното гласуване за предоставянето на военна помощ за Украйна.

Писмото на украинските българи: "Не ни плаща Украйна. Сърцето ни е българско"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов наскоро отправи няколко въпроса и обвинения, свързани с общността на българите в Украйна. Д...

От FactCheck.bg уточняват, че през 2017 г. в Украйна са приети поправки в образователния закон, с които се ограничава преподаването на малцинствени езици след етапа на началното образование. Целта на въведените поправки е да се укрепи статуса на украинския като държавен език, а не да се забранят езиците на малцинствата в страната.

В чл.7 от Закона за образованието обаче се гарантира изрично правото на лицата, принадлежащи към коренното население или националните малцинства, да изучават своя майчин език в общинските заведения за средно образование или в националните културни дружества. Така майчиният език не се забранява, нито се прекратява след завършване на етапа на начално образование, а продължава да се изучава като отделен предмет след началното училище, но повечето от останалите дисциплини започват да се преподават на държавния език – украински.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Освен това в закона още е записано, че “в съответствие с образователната програма в учебните заведения може да се преподават една или повече дисциплини на два или повече езика” – държавният език (украински), английски език и на други от официалните езици на Европейския съюз, сред които е и българският.

Бесарабски българин: Живеем от въздушна тревога до въздушна тревога

"Тук живеем от въздушна тревога до въздушна тревога. Не знаем какво ще се случи след пет минути”, казва Олександр Середа - профес...

Правото на децата от българското малцинство да изучават майчиния си език е гарантирано и с подписана декларация между министрите на образованието на Украйна и България през 2018 г. Декларацията предвижда украинската страна да осигурява за представителите на българското малцинство достъп до изучаване на майчин език и обучение на майчин език и да съдейства за увеличаване броя на учениците, които ще изучават или ще учат на български език.

През 2020 г. българският министър на образованието и украинският му колега подписват Протокол за сътрудничество и обмен. Отново е потвърдено, че украинската страна гарантира на принадлежащите към българското национално малцинство правото на обучение на български език в предучилищното образование и от I клас до XII клас на средното училище в съответствие с националното законодателство на Украйна.

Пред изданието бесарабският българин и професор по история в Одеския университет Олександр Середа определя твърденията, че бесарабските българи в Украйна са тормозени, като неверни: “Много от нещата, които имаме като българска общност, като например изучаването на български език в училище, го имаме откакто Украйна е независима държава. Тя нищо не ни е забранявала, нито ни е тормозила”, казва той.

Бесарабската българка Тетяна Станиева пък посочва снимки на учебника по български за 8-и клас на своята дъщеря, по който тя се обучава в държавното училище в село Криничне, в своя Фейсбук профил. Тетяна споделя, че дъщеря ѝ има часове по български език и литература два пъти в седмичната си програма, а отделно от това изучава езика и в българско неделно училище. Под публикацията на Тетяна много други хора от българското етническо малцинство в Украйна потвърждават, че български език се изучава в държавните училища в страната:

Бесарабска българка: Ако утре умра от оръжието на съседа, вие ще бъдете виновни, мили мои братя българи

С прочуствено послание към българските политици се обърна бесарабската българка Таня Станева. В социалните мрежи режисьорът, продуцент,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика