Захариева: Няма как да кажем "да" на преговори със Северна Македония за ЕС, и под външен натиск

5531
Захариева: Няма как да кажем "да" на преговори със Северна Македония за ЕС, и под външен натиск
Снимка: БГНЕС

Няма как на този етап да кажем "да" на започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС. Това каза външният министър Екатерина Захариева пред btv.

Аз го обявих и след Берлин, знаете, че България трайно и последователно подкрепя европейската перспектива на държавите от Западните Балкани в ЕС, но нашата подкрепа за Северна Македония никога не е била без условие и абсурдни твърдения чух преди малко, че едва сега сме показали това. Това не е вярно.  Още 2012г. пак имаше големи надежди за такива преговори, бях в екипа на президента Плевнелиев и много доборе си спомням срещата с еврокомисаря по разширяване. Същото заявихме и при председателството на ЕС - да това е наш приоритет, но условието е подписването на договор за приятелство, припомни тя.

ВМРО няма да подкрепи започването на преговори със Северна Македония, ако е застрашен националният интерес

ВМРО няма да подкрепи започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС, ако е застрашен националният интерес! Това стана...

Възможно ли е позицията на България да се промени следващата седмица заради външен натиск? "Не, категорична беше Захариева, заради външен натиск, много ясно сме заявявали тази позиция, няма как да променим позицията си", каза тя.

По думите й кабинетът е единен по въпроса за Македония, а тя е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов. "Всякакви спекулации, че някой нещо ще промени в последния момент, не отговарят на истината", посочи Захариева за позицията на България.

"Това е преговорна рамка и сега процесът е много видим в публичното пространство. Още миналата година през октомври имаше позиция на България. Некоректно е, че една ли не едва сега България е заявила претенциите си. Разбирам, е има хора, които се опитват да критикуват всичко, но по тази тема имам усещането, че имаме обединение. Националните интереси България по всички теми е защитавала и трябва да защитава. Националният ни интерес по отношение на европейската перспектива на страните от Западните Балкани е тези държави да извършват реформите си и да вървят по този път и да станат някой ден членове на ЕС, но към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Северна Македония. От доста време сме поставили условията си. Хубаво е, че се подписа Договорът за добросъседство, но той трябва и да се изпълнява", коментира министърът.

"Ние имаме забележки към изпълнение на договора. Не е започната работа по промяна на учебниците за това, което сме се разбрали в комисията", подчерта още Захариева.

Андрей Ковачев за Северна Македония: Няма да подкрепим манипулацията и лъжата

Нашите партньори в ЕС вече познават позицията на България и декларацията ни за Северна Македония, това е и позицията на огромна част на...

"Договорът се подписа 2017, но той влезе в сила 2018. Ние наблюдаваме изпълнението му от пролетта на 2018, имахме една комисия по искане на България. Но е ред сега на Скопие да я свика, те не са. Предполагам, че това е, защото от малко време те имат редовно правителство. Ние, въпреки спекулациите, нямаме никакви претенции по отношение на това как се определят техните граждани и техния език, но не може те да имат претенции за това как се определят българите, които живеят там. Не трябва те да се притесняват от това, че са българи и да се чувстват дискриминирани. Не признаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни. С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това. С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония", заяви тя.

"Притеснява ни не е само историята, а езика на омразата и претенциите за малцинства. Нашата теза е, че не отразяването на историческата действителност се отразява на настоящото", добави още Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Глушков има нов заместник в Министерството на спорта - служител в ООН

"Помолих да бъда сменен, ако не се получи едно условие": Земеделският министър проговори за оставката си

Радан Кънев - пети, Елисавета Белобрадова - последна: ПП-ДБ нареди евролистата си (СНИМКИ)

"Той ми е любимец": Божков поиска предизборен дебат с Бойко Борисов (ВИДЕО)

Георги Георгиев: Ще бъдем гласът на гражданите в парламента

Ясни са водачите на листите на ПП-ДБ за изборите - Кирил Петков, Ицо Хазарта и Христо Иванов повеждат София

"Не намираме искрени партньори": Партията на Цветанов няма да участва на изборите

"Нямаме вътрешни противоборства": Росен Желязков повежда евролистата на ГЕРБ, но без Мария Габриел в нея

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Фандъкова: Ще продължим да работим за София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com