Захариева: Ще видим дали Заев ще е толкова твърд пред Борисов

4194
Захариева: Ще видим дали Заев ще е толкова твърд пред Борисов
Снимка: БГНЕС

Предстои среща очи в очи между премиера Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев. Тя е възможна след отрицателен PCR тест на Борисов от вечерта в понеделник, съобщи въшният министър Екатерина Захариева пред БНТ. Срещата е важна, но няма да реши казуса със Северна Македония (РСМ), подчерта Захариева, защото тя е част от "Берлинския процес", на който двамата са съпредседатели, и не е свързана със взимане на решения по преговорната рамка на РСМ. Целта на "Берлинския процес" е да свърже и сближи една с друга страните от Западните Балкани в три насоки: Икономика, свързаност, и сигурност, обясни Захариева. Да ги свърже с ЕС и да ги подготви за интеграция, но не и да вземе решение в тази посока, подчерта тя.

Въпреки това Заев и Борисов ще говорят по спорните въпроси между двете държави. "Двамата премиери ще говорят по отношение на отворените въпроси, но не бих казала, че присъствието му е свързано с изцяло по процеса на присъединяване", посочи тя.

Посланикът на България в Брюксел настоява условията ни да бъдат включени в преговорната рамка със Северна Македония

Ние не можем да допуснем влизането на Република Северна Македония (РСМ) в ЕС да легитимира исторически манипулации. Ние не можем да при...

Междувременно преди срещата им, премиерът на Северна Македония твърди, че България нарушава Договора за добросъседство, като не подкрепя Северна Македония за еврочленство. А позиция та на България е ясна и вече е представена пред ЕК.

"Ще видим дали премиера Заев ще каже това нещо пред премиера Борисов. Това не го чуваме за първи път. Чухме го като тип заплаха от вицепремиера Никола Димитров, че България ако не подкрепи преговорната рамка, ще наруши Договора. И аз ги призовавах да прочетат по-добре този Договор, защото двете страни са го подписали. Всъщност това е един от малкото членове по него, които се изпълняват, и то от страна на България.", заяви външният министър.

Всъщност в оспорваният член от договора, който използва РСМ се казва, че България ще споделя опита си и ще подпомага републиката и ще покрепи съюзничеството й в НАТО, нещо което вече направихме, подчерта Захариева.

Това сатанизиране на България, че тя е единствената държава, която има претенции към тях за изпълнение на критериите ( бел.ред за членство в ЕС) също не е съвсем вярно, коментира Екатерина Захариева.

Захариева: Няма как да кажем "да" на преговори със Северна Македония за ЕС, и под външен натиск

Няма как на този етап да кажем "да" на започването на преговори на Северна Македония за членство в ЕС. Това каза външният министър Екат...

В Северна Македония има над 15 000 антибългарски публикации, има надписи срещу страната ни по табели, наричат ни фашистки окупатор. Пропагандирането на омраза към съседа няма как да се толерира. Не знам как е възможно такова отношение към страна съюзник в НАТО, каза още Екатерина Захариева.

Нека се върнем към изпълнение на договора, нека се върнем към добросъседския тон, призова тя.

"Важно е, че днес лидерите ще бъдат заедно, ще се видят и физически. Нека се опитваме да изпълняваме договора в дух за добра воля, вместо да се опитваме да заобикаляме и отлагаме разпоредбите и да търсим вина там, където я няма", отбеляза тя."Нека се опитаме да се фокусираме заедно как да наваксаме това, което пропуснахме година и половина, декларирайки и завявайки какво няма да изпълняват, каква била България, какви били нашите претенции. Нека да се върнем към изпълнението на договора и нека да се върнем към добросъседския тон", призова външният ни министър.

За това малко по-рано говори и Любомир Кючуков, който заяви, че Франция и Нидерландия буквално са се скрили зад България, която е поела удара като възпираща страна по преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Бойко Ноев: Защо премиерът мълчи за Северна Македония? Трябва да проявим "стратегическо търпение"

Има нюанси в позициите за Северна Македония. Има и развитие. 82% от обществеността иска да се сложи ред в отношенията със Северна Макед...

Любомир Кючуков: В Скопие могат да празнуват победилия македонизъм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика