Захариева за „ЦУМ гейт“: Би било редно тези срещи да не се случват в офиси, а в прокуратурата

1958
Захариева за „ЦУМ гейт“: Би било редно тези срещи да не се случват в офиси, а в прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Би било редно тези срещи да не се случват в офиси, а в прокуратурата. Това каза вицепремиерът по правосъдна реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка със срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев в кабинета на Георги Гергов, или така наречения скандал „ЦУМ гейт“.

„Следих донякъде този случай. Не мисля, че има пречка и председателите на двете съдилища да се виждат с хората. Даже напротив - една от препоръките е отваряне и повече информация специално за прокуратурата дори и отчетност в Народното събрание. Трябва да има аргументация на срещите и би било тези срещи да се случват в прокуратурата. Много много важно е наистина такъв тип случаи да не спират реформата и тя да продължи максимално бързо“, каза Захариева в ефира на БНР.

Захариева: Ако изпълним стъпките, които предписа ЕК, наблюдението за България ще приключи

Ако българските институции, отговорни за съдебната реформа, изпълнят разписаните конкретни стъпки по 6 показатели, ЕК подчертава, че на...

Тя обясни, че в никакъв случай няма да се откаже от съдебната реформа. По думите ѝ това е една от най-важните реформи в България заедно с тази в образованието. Вицепремиерът Захариева обясни, че съдебната реформа не е в полето само на един министър или вицепремиер и отбеляза, че широк кръг от институции трябва да гледат в една посока. „Съдебната реформа не е приключила. Изобщо модернизирането на системата и подобряването на механизмите на действие са постоянен процес. Ако се има предвид приключила ли е съдебната реформа от гледна точка на препоръките и механизма, не е“, каза тя, цитирана от "Фокус", и обясни, че една система винаги трябва да се подобрява.

По повод законодателството в областта на антикорупцията, Захариева обясни, че идеята ще бъде на основата на предишния законопроект. Според нея създаването на един чисто нов орган ще отнеме доста време. По повод новия си ресор тя посочи, че преди да стане министър на правосъдието в кабинета на президента Плевнелиев основната ѝ задача е била външната политика като шеф на неговия кабинет. „В момента се чувствам по-подготвена, отколкото тогава, когато станах министър на правосъдието. Тя поясни, че след като има вицепремиер в кабинета „Борисов" 3, който да отговаря за съдебната реформа означава, че тя е приоритет.

„По този начин показваме на българските граждани, че темпото, което набрано през последната година ще се запази и ще се даде на по-високо ниво. Г-жа Цачева е прекрасен професионалист“, каза вицепремиерът Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com