Законът е погазен по отношение на Хохегер и Белене, казва бивш шеф на АДФИ

35965
Законът е погазен по отношение на Хохегер и Белене, казва бивш шеф на АДФИ
Снимка: БГНЕС

Нарушения по договора между България и австрийския лобист Петер Хохегер, както и по отношение на проекта „Белене” има и те не са малко. Това заяви бившият директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова, която беше една от първите уволнени след встъпването на власт на правителството на Пламен Орешарски.

Петкова е водила проверката на договора между Хохегер и Пловдивския панаир, като тя е била извършена между април и юли миналата година. Оказва се, че правителството на Сергей Станишев е сключило а австрийския лобист два договора – през 2006 г. и 2008 г., за изчистване на имиджа на България пред Европа на стойност 1,5 млн. лв. Българският партньор на Хохегер в този случай ПР агенцията на Моника Йосифова, настоящата съпруга на Сергей Станишев.

Борисов: Дадоха 3 млн. лева на Хохегер от Пловдивския панаир

След днешното гласуване в парламента и освобождаване на Филип Златанов от поста председател на Комисията по предотвратяане и установява...

По думите на Теменужка Петкова, за избора на Петер Хохегер не е извършена обществена поръчка. „Постановлението на Министерски съвет, с което се освобождава дивидента на Международния пловдивски панаир, е от същата дата, на която е подписан договорът с Хохегер. Заседанието на МС във връзка с разискването на този случай е било на 20 юли. На 19 юли, странно, се бяха появили три австрийски оферти, едната от които на Хохегер. На следващият ден директорът на панаира е сформирал комисия, а на 21 юли е избран Хохегер”, обясни Теменужка Петкова в сутрешния блок на bTV.

„Имаше и много точно съвпадение на цената и на преотстъпения дивидент – 500 000 лв.”, отбеляза още бившият директор на АДФИ.

По думите на Петкова, договорът е сключен така, че не е ясно какви мероприятия трябва да бъдат отчетени, и няма показатели, по които да бъде оценен.

„Изискахме всички документи по договора, оказа се че в Пловдивския панаир такива документи няма. Дни по-късно се появиха 49 класьора, които ни бяха представени”, посочи още Петкова.

Нарушенията в Белене

Хохегер получи 2,5 г. затвор

Районният съд във Виена осъди на две години и половина затвор лобиста Петер Хохегер, съобщва човек на в. "Преса" от австрийската столиц...

Според Петкова нарушенията по проекта започват също при правителството на Тройната коалиция, като те са главно в областта на обществените поръчки. Както е добре известно, в публичното пространство многократно се повтаря от различни политици, че 98% от обществените поръчки в България са с предизвестен край.

Обществената поръчка за строителството започва 2005 г. и приключва 2006 г. Има договаряне без обявяване, не е бил сключен договор, а е сключено споразумение, което само урежда временни отношения между НЕК и „Атомстройекспорт”, които са продължили до март миналата година, обясни Теменужка Петкова.

По отношение на прословутия договор с „Уорли Парсънс” се оказва, че фирмата е избрана за консултант по въпросите на строителството още през 2004 година, преди да бъде обявена обществена поръчка. АДФИ обаче не е проверявала този случай, защото по закон първо трябва да бъде сезирана.

Кои са нарушителите – това са съответните директори на НЕК, както и директорският съвет на компанията. Имената им са посочени в докладите на АДФИ.

В заключение Петкова каза, че още не си е намерила работа, но че се радва, че не работи в държавната администрация.

Моника Йосифова поиска прокурорска проверка на дейността й по случая "Хохегер"

Моника Йосифова е внесла днес искане до Главния прокурор Сотир Цацаров за проверка на нейната дейност като подизпълнител на двата дог...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика