Замесен в случая "Ало, Банов съм": Кирил Гератлиев пречи на развитието на образованието

9435
Замесен в случая "Ало, Банов съм": Кирил Гератлиев пречи на развитието на образованието
Снимка: БГНЕС

"Кирил Гератлиев пречи на развитието на образованието в България и призовавам министъра да го отстрани." Това каза Иво Костов - консултант, чието име бе замесено в скандала "Ало, Банов съм" и по-конкретно неговата свързаност с Ангел Ангелов.

"Целият този скандал произтече от това, че аз, разбирайки от материята, зададох неудобните въпроси и изкарах наяве нерегламентирани начини да се раздават пари за наука", добави той.

Министерство на културата загуби и на втора инстанция делото за Ларгото

Очаквано Министерството на културата (МК) загуби и на втора инстанция делото за неустойка от 750 хил. лв., която търсеше от изпълнителя...

По негова информация четирима служители на Министерството на образованието са подали сигнал до прокуратурата срещу Кирил Гератлиев, който е директор на Изпълнителна агенция „Наука и образование за интелигентен растеж” в МОН.

"Аз го обвинявам в липсата на компетентност за управление на европейски програми и средства и в тенденциозно решение да се финансират два проекта по така наречената тиминг програми, вместо да се финансират 10 или 15 научни-изследователски лаборатории в България", допълни още Костов. 

Костов обясни, че е представител на  Съюза за стопанска инициатива като експерт по европрограми: "С това се занимавам от 20 години. Изпълнявал съм дейности по спечелените проекти. Правя анализи, прогнози, управлявам европроекти, правя финансови анализи за финансовата себестойност. Аз съм лекар - анестезиолог, работя и като романист."

"С Кирил Гератлиев и Ангел Ангелов се познавам от 15-16 г. Нямам общ бизнес с Ангелов. Отношенията ни са нормално близки. Няма схема. Тези конфликти са на личностна основа, а партиите ги яхнаха. Нямам отношение към служебната информация, която бе изнесена", обясни още Костов. 

"През 2009 г. Ангелов ми е прехвърлил фирма реално с покупка. Тя се занимава с консултантска дейност. Ангелов в качеството си на държавен служител не може да притежава фирма, освен това той не може добре да управлява подобен бизнес. От 2009 г. насам съм участвал в около 10 проекта. Евросредствата спечелени по тези проекти са за милиони. Купували сме общи имоти с Ангелов през 2012 г. Не може от нещо, случило се преди 9 години да се свързват настоящите събития. Нормално е да инвестираш. Купил съм ги с ипотеки, спестил съм някакви пари", разказа още той в интервю за bTV.

Банов: Дал съм обяснения и вярвам на компетентните органи

"Във връзка с поредните "разкрития" на Елена Йончева - всички документи са предадени на прокуратурата, дал съм обяснения и вярвам на ин...

Костов съобщи, че след като са започнали скандалите, фирмите са започнали да губят обществени поръчки и вече текат дела към министерството. Информация за всичко това Костов бил получил от четирима служители на министерството. Сигналът до прокуратурата бил подаден от същите тези хора.  Той беше категоричен, че не познава Боил Банов.

"Аз не съм записвал хора, не знам как се прави и нямам нужда да го правя... Аз съм злодеят на България, който иска да срути Ларгото, но това не е истина...", каза още Иво Костов. 

От своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че в края на 2017 г. са получени данни за изтичане на информация от министерството.

"Съмненията, че това става по линията Ангел Ангелов - Иво Костов, се потвърдиха от изпълнителния директор Кирил Гератлиев. Проверката на министерството е приключила, но няма данни за тормоз от страна на Гератлиев. Потвърди се обаче връзката Ангелов-Костов за изтичане на информацията."

Министърът допълни, че се получава една своеобразна коалиция срещу Кирил Гератлиев: "Получихме два сигнала упражнен натиск и тормоз. Като министерство максимално сме се самоограничили от намеса в работата на изпълнителната агенция. Аз не познавам нито Ангел Ангелов, нито Иво Костов, но връзката им е публично известна в консултантските и академичните среди. Проверката на МОН за упражнен контрол приключи, а за тормозът е дума срещу дума и не може да се провери по документи."

Йончева: Все още не сме внесли сигнал до ОЛАФ и прокуратурата

"Не става дума за фрази, а за последователен разговор с колеги в кабинета. Водят се разговори с фирмата – съвсем ясно се казва "д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика