Здравното министерство със сигнал в прокуратурата срещу Борисов и бившите му здравни министри

9254
Здравното министерство със сигнал в прокуратурата срещу Борисов и бившите му здравни министри
Снимка: БГНЕС

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви в парламента, че се очаква Министерство на здравеопазването да издаде заповед за смяна на ръководството на Държавна инвестиционна компания, която отговаря за строителството на Национална детска болница на мястото на скелето в Александровска болница.

От думите му по време на изслушването му в пленарна зала стана ясно, че има "схема и са създадени две еднакви дружества", като целта е била да се преведат авансово 9 млн. лв. на фирмата-изпълнител "Главболгарстрой"

Заради това МЗ вече е дало на Специализираната прокуратура документи за проекта за строителството на детската болница, като има съмнение, че бившият премиер Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет Костадин Ангелов и Кирил Ананиев са нарушили закона и са ощетили държавата.

Най-сериозното нарушение е именно това, че създадената от предишния кабинет държавна здравна инвестиционна компания е превела авансово 9 млн. лева на консорциума от фирми от групата на "Главболгарстрой" (ГБС), без да има законово основание за това. Авансът е за строителни дейности, а това се е случило, без да има издадена виза за проектиране.

Кацаров обясни, че са дадени указания на дружеството да прекрати договора и да изиска авансово платената сума, но това не е направено. Поради тази причина ще последва заповед на Министерство на здравеопазването за смяна на изпълнителя - дружество и на целия борд на директорите.

33 млн. лв. в момента се разполагат там, 22 млн. лв. са налични, другите 9 са преведени авансово на изпълнителите на дружеството "Главболгарстрой", до края на август трябва да се внесат още 60 млн. лв. Тези средства трябва да бъдат използвани за нуждите на нова детска болница, но по кой начин това ще се случи, това ще решава следващият министър, каза Кацаров.

Кога ще има детска болница - конкретни предложения и емоционални изказвания в парламента

Това е една грозна картина на поредица закононарушения, довели до загубата на 9 милиона лева, отишли незнайно при кого и защо. Така зд...

Кацаров е категоричен, че "партия ГЕРБ е направила схема за неизпълним строеж", а в края на мандата си той е събрал всички документи и предприел действия за унищожаване на "нищожния договор".

Той уточни още, че не може да се изпълни проектът за детска болница в рамките на тази обществена поръчка. Проектът може да се случи на същото място, но след разрушаване на скелето и последващо изграждане.

Държавна инвестиционна компания бе решено да отговаря за изграждането и пускането в експлоатация на Националната многопрофилна детска болница с решение на Министерски съвет. Дружеството е вписано в Търговския регистър, като капиталът му бе решено да бъде общо 100 млн. лв. - сумата, която беше предвидена за строителството на болницата.

Компанията се управлява от тричленен борд, в който участват известен лекар, строителен инженер и юрист. Те могат да извършват самостоятелно сделки на стойност до 500 хил. лв.

В дебата за изслушване на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров относно изграждане на Национална детска болница той обясни пред депутатите отново процедурите, по които е минал през годините проектът.

Кацаров предлага Правителствена болница да стане детска

Призив към депутатите да се откажат от Правителствена болница (болница „Лозенец” в София) отправи здравният министър Стойчо...

Той е категоричен, че единствено, ако се разруши и се започне строителство на нова сграда, може да има на мястото в Александровска болница детска болница и това е "било известно на премиера Бойко Борисов и на здравните министри". Кога е била възлагана обществената поръчка, защо това не е било взето предвид, ние не знаем, обясни Кацаров. Ще има доклад по обследването от страна на МЗ, но липсва отговор на въпроса и за статута на въпросното скеле. Ако такъв статут има като заключение, нямаше да я има изобщо обществена поръчка, поясни министърът.

Децата продължават да се лекуват при лоши условия, в стаи по 6 кв.м., без климатик, мивка, която пръска на чаршафа на детето, майката спи на съседното легло, ако е свободно, ако не - седи в коридора на табуретка, сега са там на 40 градуса, коментира Кацаров. По думите му, това е най-голямото престъпление, което е извършено. В тази връзка той предложи да се направи всичко необходимо да се върнат парите и да се използва сградата на правителствена болница за детска болница.

Ние ще ги върнем парите, не можем да върнем времето и да махнем злините, според мен не можем да чакаме още 6 г. да оставим децата в тези условия. Възможно е правителствена болница, от която нямат нужда депутатите и правителството, временно да се даде на болните деца, каза Кацаров. Той не е обследвал други болници, с тази задача трябва да се натовари редовен министър, който е с дългосрочна визия. Не съм виновен, че съм още министър, вече трябваше да не съм. Елементарна е проверката за две години, очевидно е, че целта не е била да не се построи национална детска болница с този проект, поясни министърът.

Припомняме, че още през август 2019 г. архитекти и инженери сигнализираха, че са намерили пропуски в поръчката за детската болница и я обжалваха. От Камарата на архитектите настояха обществената поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те обявиха, че сградата е невъзможна, незаконна и опасна, за което пък Камарата на строителите у нас упрекнаха архитектите в "браншов канибализъм".

Лекари, родители, архитекти започнаха протест с мотив, че тази сграда е опасна, остаряла и не покрива нуждите на лечебно заведение за децата. Те се организираха и в инициатива с подписи за промяна изцяло на проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Кола се преобърна на АМ "Тракия", човек загина

Скрити в електрически табла: Заловиха 6 500 000 къса нелегални цигари (ВИДЕО)

Спецоперация за контрабанда на горива в Бургас

Хвърлял тухли по свещеник и полицай: Мъж поруга пловдивски храм

Инспекторът, правил сексуални намеци на камериерки, подаде оставка

Домашно насилие: Мъж преби жена си в Кърджали

Крал от летния бар: Мъж си пийна на аванта във Варна

Увеличават се сигналите за купуване на гласове

Диана Русинова за катастрофата с Кирил Петков: Шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч

Барикадиралият се полицай се опитал да се обеси с кабел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com