Зеленски няма да прави видеообръщение на първото заседание на 48-ия парламент

6641
Зеленски няма да прави видеообръщение на първото заседание на 48-ия парламент
Снимка: Actualno.com

Темата за видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски ще бъде обсъдена на Председателски съвет. Такова обръщение няма да има на първото заседание на новия парламент. Това стана ясно след консултациите между партиите в 48-то Народно събрание, на които беше обсъденво дали украинският президент Володомири Зеленски ще направи видеообръщение към новите депутати. Срещата бе инициирана от ГЕРБ, като това е втората тема за обсъждане между парламентарно представените сили. Първият въпрос, който дискутираха в 48-ия парламент, бе поканата към руския посланик Елеонора Митрофанова. Заради спора по поканата към посланика се стигна до две неформални срещи и в крайна сметка решиха Митрофанова и колегата й от Беларус да не бъдат канени на първото заседание на новата легислатура. 

"Обсъдиха се всички възможности. Взе се решение това да стане след решение на Председателския съвет. Ние бяхме за г-н Зеленски да говори пред българския парламент и за нас беше важно днес да се стигне до решение кога точно да се случи. Нямаше несъгласни", каза още Сезгин Мехмед от ДПС. 

ОЩЕ: Консултациите за Зеленски: ГЕРБ ще мие срама, ДПС се радва на твърдото евроатлантическо мнозинство

Екатерина Захариева от ГЕРБ добави, че за съжаление не е било постигнато решение да бъде поканен Зеленски на първия ден на парламента. От ГЕРБ не са чули аргументи защо това не трябва да се случва. 

"Ако бяхме поканили президента Зеленски на първото заседание, щеше да покаже ангажираността и отговорността на българския парламент към сериозната геополитическа ситуация, към войната и средата, която ни заобикаля. Разбира се и към проблемите, които са се стоварили върху България като високата инфлация ,високите цени на електроенергията, високите цени на горивата. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" нямаха сериозни аргументи защо да не поканим президента Зеленски да се обърне към българския парламент на първото заседание", добави Даниел Митов. Той напомни, че от ГЕРБ са отправили покана към "Демократична България" заедно да внесат предложението за военна помощ, но не са получили отговор. 

Георг Георгиев смята пък, че аргументите са били същите като тези, заради които не е допуснат външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в пленарна зала. 

ГЕРБ се интересува от темите, по които БСП инициира разговори, като инфлацията, цените, но те отчитат, че това все пак, че Нинова и левите бюджети на Асен Василев са ни докарали до това положение. Според ГЕРБ най-важното е, че в момента тече политически разговор между отделните партии. 

От своя страна Надежда Йорданова каза, че "Демократична България" многократно е настоявала да се покани Зеленски да направи изказване пред българския парламент.

 

"Също така към България многократно е отправяно искане да предостави военна помощ. За това "Демократична България" още в първия ден ще внесе предложение в тази посока", каза Йорданова. Тя заяви, че въпросът за Зеленски е бил внимателно обсъден, но най-добрият начин е тази възможност да бъде след конституиране на Народното събрание.

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" каза, че желаят да бъде изслушан Зеленски, но считат, че първото тържествено заседание не е подходящото време той да бъде чут.

"Това, което се разбрахме е на първия председателски съвет, който ще има в 48-ия парламент, там ще обсъдим въпроса. Мисля, че има мнозинство това да се случи", каза още той. За военната помощ за Украйна Минчев добави, че вече са заявили, че ще подкрепят такива предложения. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика