Златанова не изключва критики от ЕК за случая "Илиян Тодоров"

24286
Златанова не изключва критики от ЕК за случая "Илиян Тодоров"
Снимка: БГНЕС

Всички осъдени биват намирани, но така или иначе, дори и единични такива случаи, изобщо не биват да се допуска прибягване до издирване. Не трябва да се допускат никакви случаи на бягство от правосъдие. За съжаление, се налага Илиян Тодоров да бъде обявен за общодържавно издирване, издирваме до и в чужбина.

Това каза пред бТВ вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова относно обявения за общодържавно издирване Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор по делото "Соло".

Не бих се учудила, ако този казус бъде включен в предстоящия мониторингов доклад на Европейската комисия, заяви вицепремиерът. Златанова припомни, че случаят с т.нар. Братя Галеви беше включен в доклада на ЕК. Не знам кой има съсипващи очаквания към доклада на комисията, посочи Златанова и подчерта, че той ще бъде обективен и фактологичен, както винаги. Докладът трябва да излезе след средата на месец януари 2014 година.

Правосъдният министър заяви, че законът лесно може да бъде така променен и да се обвържат съдиите със задължението да задържат всички, обвинени в извършването на тежки умишлени престъпления на никакъв етап от процеса. Какво може да се получи – представете си, че обвиняемият след години бъде оправдан, а той вече е прекарал няколко години в затвора, запита Златанова. Правосъдието е особено система, допълни тя. От политизиране, от взаимни обвинения между институции кой кого хваща, и кой кого пуска, стигнахме до този мониторинг.

Призивът ми е всички да си вършат работата, така както трябва. От мен няма да чуете обвинение към съдебната система, към конкретен съдия или прокурор по конкретно дело. Съдебната система се управлява не от министъра на правосъдието, а от съвестта и морала на магистратите, заяви Зинаида Златанова. Ние не може да раздаваме присъди кой магистрат как си е свършил работата. Магистратите освен независимост, времената, в който министри се намесваха в съдебната система отдавна отмина. Да не забравяме, че освен независимост магистратите дължат отчетност – не на мен, не на министъра на правосъдието, а на обществото.

При такива случаи е добре мотивите на делото да бъдат обяснени, при такива обществено значими дела, заяви Златанова и уточни, че независимо, че мотивите по обществено значимите дела биват качвани на интернат сайта на съда, трябва да бъдат и обяснявани. Тя призна, че е наистина тревожен фактът, че реформите в съдебната система се забавиха и вече седем години България е под мониторинга на Европейската комисия.

Относно европейските фондове и временното спиране на плащанията по ОП "околна среда" Златанова каза, че с МОСВ се работи в две посоки. Едната е бързо да се възстановят плащанията, изпълнява се стриктно последното писмо на Европейската комисия. "Плащанията ще бъдат възстановени тогава, когато МОСВ си изпълни всички препоръки от писмото на ЕК. Надявам се това да стане рано в началото на следващата година", заяви вицепремиерът Златанова.

Балансът на България откъм средства е положителен, имайки предвид вноската, която плащаме към ЕС и това, което получава като солидарност по линия на еврофондовете, подчерта Златанова. Когато говорим за ЕС не говорим само за пари. Говорим за общи принципи, за свобода, за демокрация, а парите са само израз на тази солидарност, която ни държи заедно, заключи вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика