Златанова: Нов Наказателен кодекс до края на годината

36036
Златанова: Нов Наказателен кодекс до края на годината
Снимка: БГНЕС

Текат последни довършителни работи по сградата на Софийския районен съд на булевард "Цар Борис III", съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред депутатите от парламентарната правна комисия, предаде БГНЕС.

За съжаление, се наложи отводняване на приземния етаж на сградата, след това се наложи ново техническо обследване, но се очаква сградата да бъде готова и предадена на Софийския районен съд най-късно до края на годината, добави Златанова.

Тя коментира замразения проект за изграждане на нова Съдебна палата във Варна. Проблемът със Съдебната палата във Варна не е решен поради липса на финансиране, заяви вицепремиерът и призна, че до края на месеца планира да посети варненския апелативен район и да се запознае с всички проблеми там. Тя напомни на депутатите, че бюджетът на съдебната власт се приема от парламента и именно Народното събрание може да предвиди средства за справянето с проблема в морската столица.

Аз съм твърдо убедена, че съдебната реформа и политиките в тази сфера не са и не могат да бъдат въпрос само на министъра на правосъдието - това е задача, която цялото общество очаква от нас да бъде изпълнена и няма как без народните представители и консенсус между тях да се стигне до решения в тази посока, подчерта днес Златанова. Тя напомни, че Министерство на правосъдието стопанисва около 1000 сгради на територията на цялата страна.

При моето встъпване в длъжност се оказа, че няма ясна и точно подредена информация за състоянието на всяка една от сградите, доста е неясна картината на собствеността на Министерството на правосъдието, коментира тя и даде пример с това, че има жилища, в които от 1959 година живеят хора, чиито семейства продължават да обитават тези жилища без никакво правно основание.

Бих предложила на Висшия съдебен съвет да направим бърза оценка на това колко струва един съдебен процес, каза още министърът на правосъдието и даде пример, че може да се направи оценка колко струва процесът в съдилища с повече и с по-малко съдии, в по-големи населени места и в по-отдалечени райони. Нека да преценим колко струва достъпността на правосъдието на данъкоплатците, призова тя.

Относно нова система за случайно разпределение на делата Златанова коментира, че решението е в ръцете на ВСС. Според нея трябва да се вземат по-адекватни мерки в тази посока, за да има сигурност, че делата се разпределят на случаен принцип.

В момента се доизработват последните седем глави от новия Наказателен кодекс, сред тях са финансовите престъпления, тероризмът, моята надежда е, че до края на тази година би следвало Министерски съвет да е одобрил проекта на нов Наказателен кодекс - ако има забавяне, то ще е от не повече от 2-3 седмици, каза още правосъдният министър.

Ще предложа електронното правосъдие като политика и проект да бъде изцяло вменен на Министерството на правосъдието. Трябва да има ясна отговорност от кого се очаква резултат, до няколко седмици ще бъде приета променената концепция за електронното правосъдие и до края на годината трябва да бъде приет и планът за действие към концепцията, добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика