X
 
 

Майко, майко, Божа майко…

8861 2
Майко, майко, Божа майко…
Постихте ли, постихте ли?

Повечето, като ви знам, и насън сте блажили! Легнеш да спиш - и сънуваш голи Снежанки! Е това постене ли е? Нищо и половина! По време на пости човек трябва да се освободи от всякакви страсти и не голи снежанки да гони насън и наяве, ами да си представя примерно родилните мъки на Божата майка.

Ама не сме такъв народ - и не само на този исторически етап, който се пада 30 години след атеистическия строй.

Да вземем примерно народната песен “Замъчи се Божа майка” - това е продукт на автентична християнска традиция от времето, когато християнството (с езически примеси естествено) действително е било част от бита и културата на българина.

“Замъчи се Божа майка от Игнажден до Божичък” - тези кахърни стихове се пеят бодро и примесени с веселяшки напеви като “ой Коладе, мой Коладе, ле”.

Мъчи се Божата майка като грешен дявол, ние пеем и хоро играем, иху-аху, тропа-троп, ой, Коладе ле!

Така сме си ние - мъчи се Божата майка, ама от това, че тя се мъчи, тебе не те боли по-малко като се заципиш, нали така! Иначе сме състрадателни и милозливи, обичаме емоционално-безсмислени постове във фейсбук.

А впрочем, мискини с мискини и маскари палави, има чисто практичен смисъл от постенето, защото след дълго въздържание тържеството на плътта е много по-интензивно и освобождаващо. Медицински факт!

Говоря за въздържанието от полов живот, но и с другите удоволствия е така.

Като пукаш уиски с Редбул всеки ден, ни уискито ти е вкусно, ни Редбула - всичко ти е терсене и само засукани псевдофилософски чекии са ти в главата. Питайте някой, дето го работи това всеки ден (уискито с Редбула), дали му е хубаво, дали му е вкусно, дали всяка сутрин се събужда вдъхновен и жаден за живот, дали има въобще някакъв полов живот и ако има - каква радост му доставя?

Ама както и да е - който постил - постил.

Ако колегата ти каже, че пости в най-строг режим, пък ти изглежда подпухнал и махмурляв, ти пък му повярвай!

Я си представи на Йосиф какво му е било - не е спал с жена си, пък тя бременна. И му се явява някакъв архангел Гавраил, пък му вика: ама жена ти не е такава, тя е непорочна и ще роди Божи син. Колко сили и безрезервна вяра трябва да имаш, за да приемеш това обяснение!

И синът на Йосиф и Мария действително става Божи пратеник и Богочовек - независимо как възприемаме библейския разказ, факт е, че върху тоя човек и неговото учение стъпва цялата наша култура и цивилизация. Дет се вика - нашата Клета и Непорочна Майка България е станала сериозна държава, като сме се завъртели тука около Гърция да прихванем култура, писменост, християнство, пък и на Русия да ги занесем.

2019 г. в 21 карикатури

През цялата 2019-та в Actualno.com излизаха чудесните карикатури на Прас-Прес, където основно рисуват Христо Комарницки, Чавдар Ни...

Вече кой как го използва това и как си прави сметката е друг въпрос. Фактът си е факт - тука е християнска цивилизация, независимо от другия факт - че повечето глави човешки добитък много не отбират от християнска етика и култура, ами я караме малко като Бойко Борисов - с някаква суеверна народняшка представа за християнството, измислени цитати от Библията, червен конец на китката и плюене в пазвата като равностоен жест на прекръстването.

Но стига толкова сме умували, че както не сте постили, така ви остава още маса работа - както се пее в народната песен - като се помъчила Божата майка, родила Го Сина и тръгнала да търси кой да Го кръсти. Питала св. Васил, покумила го, поканила го, ама той казал: я не смея, я не можа от Йована Кръстителя. Че тогава отишла при Йован, покумила го, поканила го и той кръстил младия Бог.

А ние ще има да се кумим и каним цял месец, докато си оправим сметките със светиите!

 

Автор: Г-н Балев, ПРАС-ПРЕС

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Европейската цивилизация стъпва на гръцките постижения от класическия период в математиката, философията астрономията и тн., много преди християнството да се появи и да забатачи Европа в тъмните векове, с преоткриването на много книги от тоя период се ражда ренесанса и Европа тръгва по пътя на науката и знанието, християнството винаги е пречело на тоя процес, все си мисля, че хората дето имат триб виж още ›› уна да пишат статий трябва да са малко по-запознати с нещата, а не да си съчиняват разни умотворения.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Коледа и стар езически празник на които се празнува зимното слънцестоене от хилядолетия, естествено че хората ще се радват, че деня започва да наголемява и слънцето ще донесе отново топлина, светлина и плодородие. Християнството е юдейска секта прегърната от политическата власт първо римската империя и след това в цяла Европа по същия модел, от тука идват несъответствията между езическите елемен виж още ›› ти на празника които са на хиляди години и изкуственото натресеното ни християнство. “Замъчи се Божа майка от Игнажден до Божичък” - тези кахърни стихове се пеят бодро и примесени с веселяшки напеви като “ой Коладе, мой Коладе, ле” В песента се има в предвид времето необходимо за да се забележи видимо започването на наголемяването на деня, необходими са 3 дни докато се обърне хода на слънцето, едно нормално раждане не отнема толкова време, било то и с "непорочно" зачатие... Абе не знам кои е повярвал на тая тая еврейска паплач родила християнството, но жалкото е, че тия еврейски щуротии са заместили автентичното езическо значение на всичките ни празници, като на всеки такъв е натресен изкуствено някой си измислен светия.... Няма нищо случайно в това, че най-лъжливото и мръсно еврейско племе е родило тая религия пълна с лъжи...