Поцинкованата лейди

5654
Поцинкованата лейди
Снимка: Getty images

На 11 февруари тази година, броени дни преди Путин да започне „специалната военна операция“ в Украйна, външният министър на Обединено кралство Лиз Тръс е на посещение в Москва. Руският ѝ колега, старата лисица Сергей Лавров, я поглежда невинно и пита дали в Лондон признават суверенитета на Русия над Воронежка и Ростовска област. Без никакво колебание Лиз Тръс отговаря категорично:

„Великобритания никога няма да признае руския суверенитет над тези области.“

Налага се британският посланик да се намеси и да обясни на шефката си, че въпросните области не са окупирани, а са изконна част от Русия и че вероятно ги е объркала с Донецка и Луганска област в Източна Украйна. С това „велико географско откритие“ оксфордската възпитаничка Лиз Тръс се нарежда рамо до рамо до българската си колежка Румяна Желева, бивш външен министър, заместник-председател на ЕНП и провален кандидат за еврокомисар, която с един решителен замах премести Аденския залив в Иран.

Засега не знаем обаче какво мисли Лиз Тръс за суверенитета над Пекин, който една друга нейна българска колежка, бивш председател на Народното събрание, великодушно подари на Виетнам.

Седем месеца по-късно Лиз Тръс вече е премиер на Обединеното кралство. На 6 септември в шотландския замък Балморал Елизабет Втора връчва на адашката си Елизабет Тръс мандат за съставяне на правителство. 48 часа по-късно кралицата напуска този грешен свят. В прочувствено слово някогашната активистка против монархията и настояща премиерка изрежда предизвикателствата, с които се е справила покойната владетелка и не пропуска да отбележи най-голямото:

„По-рано тази седмица, на 96 години, тя остана решена да изпълнява задълженията си, като ме назначи за 15-ия министър-председател.“

Ми права е. Да изтърпиш последователно Борис Джонсън и Лиз Тръс в един същи ден си е огромно предизвикателство, дори за млад здрав човек, камо ли за болна 96-годишна жена, която в крайна сметка заплати това нечовешко усилие с живота си.

Въпреки че на младини Лиз Тръс е участвала в протести против Маргарет Тачър, някои политически наблюдатели вече я определят като наследничка на Желязната лейди. Не може да се отрече, че назадничавите консерватори излъчват през последните 50 години три жени за премиери (срещу нула от напредничавите лейбъристи). Проблемът е, че с всяко следващо издание качеството драматично се влошава, което рязко подкопава доверието в прогреса. След Желязната лейди Маги Тачър и Тенекиената лейди Тереза Мей идва ред на Поцинкованата лейди Лиз Тръс. С нетърпение очакваме да видим как Лиз Тръс ще МагиТериЛиз-ира политическото наследство на предшественичките си.

Лиз Тръс има две дъщери, съпруг, а в определен период и… любовник. Може още много да се разказва за тази забележителна жена, но не искаме да злоупотребяваме с търпението ви и да ви ЛИЗвТРЪСваме.

 

Автор: Чавдар Михов, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...