Ако искате постни сарми – това е най-добрата плънка

26995
Ако искате постни сарми – това е най-добрата плънка
Снимка: Facebook

Сармите са ястие, традиционно за страната ни, както и за цяла Европа и Азия. Начинът на приготвяне и съставът на зелевите сармички са сходни независимо от културата и държавата. Обикновено плънката е с кайма или месо и ориз, но и вегетарианците не са ощетени и също могат да поставят на трапезата си вкусното ястие. Когато приготвяме постни сарми най-важно е какви съставки влагаме в тяхната плънка, за да придобие завършеност вкусът. Докато сармите с кайма и месо се приготвят по сходен начин, то вариантите и рецептите за постни сарми и за тяхната плънка, са многобройни, като винаги може да експериментирате, ако предпочитате други съставки. Коя обаче е призната масово като най-добрата, вкусна и подходяща за постни сарми плънка и какво трябва да знаем за приготвянето й? Шеф готвачите споделят своя опит, малки трикове и тайни, за да открехнат пред вас завесата на вкусните кулинарни изкушения, завити в зелев лист.

4-те тайни на идеалните зелеви сарми

Постни сарми – плънка, която задължително да опитате

Постни сарми с плънка от ориз и гъби е класика, която се харесва на мнозина, ако съчетаете ориза със зеленчуци, ще зарадвате и задоволите предпочитанията на вегетарианците, но каква плънка да забъркате, ако искате да приготвите постни сарми, достойни за конкурс, с които безспорно да грабнете приза „най-добрата плънка“? Ако ви е нужен кулинарен шедьовър за най-фините небцета, плънка, която няма как да остане незабелязана и която ще бъде масово одобрена, необходим ви е нестандартен подход. Какво ще кажете за солено-сладка наслада? Плънка с ориз, стафиди и орехи ще отговори и на най-високите очаквания и ще задоволи и най-капризния вкус. Ето как да я приготвите.

Не забравяйте тези 2 подправки за приготвяне на постни зелеви сарми!

Постни сарми – рецепта за плънката, която ще изненада всички

Обикновено сме свикнали да хапваме зелевите сарми солени. Защо не изпробвате различно предложение, считано от мнозина за най-добрата плънка за постни сарми, и не забъркате това следното сладко-солено уникално предложение?

За приготвяне на плънката за пълнени зелеви сарми с орехи и стафиди са ви нужни:

  • 2-3 глави лук,
  • 2-3 предварително измити, нарязани и карамелизирани в кафява захар моркови,
  • чаша ориз,
  • по 100 гр. орехи и стафиди.

Най-вкусните новогодишни сарми, печени в гювеч

Подобно на солената плънка за зелеви сарми и тази се приготвя като най-напред се запържат в мазнина главите лук. Следва добавянето на ориза, който също се запържва до златисто заедно с подправки на вкус – сол, черен пипер. Поставя се тази плънка в тенджера, добавят се стафидите и вода в  съотношение 1:3 спрямо ориза – тоест при 1 чаша ориз – 3 чаши вода – и се вари, докато водата се поеме от ориза. Не преварявайте обаче, за да не получите каша вместо зрънца ориз. Орехите и карамелизираните моркови се прибавят чак тогава, за да не загубят едните своята хрупкавост, а другите – морковите – тъй като са покрити с карамел и са почти готови. С така получената плънка се свиват зелевите сармички, като следва да внимавате и при избора на листа за свиване – те трябва да са меки, да не се късат и да обвиват достатъчно добре тази вкусна плънка. Може да пробвате да напълните и чушки с нея – определено ще ви хареса. Експериментаторите сервират това чудно удоволствие с домашно приготвено кисело мляко със сладко в него, за да затвърдят хармонията и баланса между соленото, пипера, плодовете и ядките, обвити заедно в ястието на масата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Оригинална картофена салата с готварска сметана: Става превъзходна

Пушени ребра с боб: Ще си оближете пръстите

Картофени кюфтенца с тиквички: Истинска наслада

Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

КРЕМ супа от тиквички: Не сте яли по-вкусна

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com