Добавете това към заливката за мусака с кисело мляко – става уникално вкусна

35387
Добавете това към заливката за мусака с кисело мляко – става уникално вкусна
Снимка: iStock

Мусаката, която се е превърнала в част от националната ни кухня, се приготвя различно както в отделните кътчета на България, така и в различните държави на Балканите. Ястията, които носят това име, произхождащо от  арабската дума „musaqqaʿa“, означаваща в превод изстуден, се различават съществено едно от друго както по съставки, така и по начин на приготвяне.

У нас наричаме мусака вкусното и ароматно ястие, приготвено от картофи и кайма, поръсени със свежи подправки и със заливка от яйце и кисело мляко. Заливката за мусака с кисело мляко има различни вариации, които придават различен характер на ястието, а и в отделни части на страната се приготвя мусака от тиквички и кайма, която носи същото име, но е различно като вкусови качества ястие.

Как се приготвя най-вкусната мусака - по стара българска традиция

История на мусаката

Преди да ви предложим топяща се върху небцето и различна версия на заливката за мусака с кисело мляко, нека проследим пътя на това кулинарно изкушение, традиционно за страната ни. Въпреки че името на мусаката е с арабски произход, тя по-скоро е популярна като гръцко ястие, а гръцкият готвач – Целемендес около 1920 година създава съвременната рецепта за приготвяне на мусаката в южната ни съседка.

Тя обаче значително се различава от мусаката, която се сервира у нас, и съдържа канапе от патладжани, запържени в зехтин, поставени на дъното на тавата, върху които гърците слагат кайма от овнешко месо с домати и риган, а най-горният пласт – заливката – при гръцката мусака е сос бешамел.

Сред интересните рецепти за мусака са тези с гъби, зеленчуци като чушки и дори варианти с галета. Съседни на нас балкански страни приготвят мусаката с патладжани вместо с картофи, а в Македония хапват мусаката с картофки, както нас, но с предварително  изпържени, което придава различен вкус на ястието.

Най-вкусната мусака с въздушна заливка - рецептата я знам от баба

По време на своето развитие и през дългата си история мусаката е търпяла промени, появила се е и постна версия, както и такава без заливка. Ако държим на традиционната за България мусака, следва да си предвидим кайма смес телешко и свинско, картофи, доматено пюре, подправки и за заливката яйца и кисело мляко, както и няколко лъжички брашно.

Можем обаче да експериментираме със заливката за мусака с кисело мляко, като по този начин хем ще се насладим на традиционната българска мусака, хем ще изненадаме гостите, семейството си и приятелите си с по-различен вкус и с интересно и вълнуващо сетивата предложение. Вижте как да разнообразите кухнята у дома с вкусна заливка за традиционната мусака.

Заливката за мусака с кисело мляко става уникално вкусна с тази съставка

Традиционалисти сте, но искате да изненадате събралите се около масата? Лесно е. Пригответе мусаката, както обикновено, но добавете още един продукт към заливката за мусака с кисело мляко – кашкавал. Настърган, богато поръсен върху заливката или разбъркан заедно с нея, той ще придаде неочакван вкус на любимото ястие. Ако изберете да наръсите кашкавала върху заливката, изчакайте да стегне и да стане почти готова, след което поръсете, за да се разтопи и да допринесе за  уникален вкус и аромат на ястието, преди да извадите тавичката от фурната. Сервирайте с лъжичка кисело мляко.

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Съставката, благодарение на която заливката за мусака е 2 пъти по-пухкава

Как се прави пухкав ориз? Готвач издаде най-голямата си тайна!

Най-вкусният сметанов сос, готов за 10 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com