Как да направите по-добър Aperol Spritz и грешките, които всеки допуска

18757
Как да направите по-добър Aperol Spritz и грешките, които всеки допуска
Снимка: Pexels

Знаете ли, че има определен ред, в който трябва да изсипете съставките?

Лято е в половината свят и това означава едно нещо: половината свят иска Aperol Spritz. Тази напитка с портокалов нюанс е проста – аперол, просеко, газирана вода, резен портокал и лед – и е популярна през последните няколко лета.

Каква е тайната му? Помолихме хората от индустрията за напитки да я разкрият: от какво се нуждаем, за да направим най-добрата напитка, как можем да избегнем често срещаните грешки при правенето на Spritz и техните любими съвети и трикове.

Aperol Spritz не е нова тенденция

Въпреки че отново е в светлината на прожекторите от 2016 г., напитката съществува много по-дълго. „Spritz“ идва от Spritzen, името, дадено от австро-унгарските войници. Те разреждат италианското вино, защото го намират за твърде силно. Прякорът остава. Всичко може да бъде шприц! Това основно означава добавяне на мехурчета към газирана напитка или газирана напитка към нещо с мехурчета.

Aperol е създаден от братя Barbieri през 1919 г. Това е горчива напитка, направена предимно от тинтява, ревен и хинона с горчиво-сладък цитрусов вкус. През 50-те години, когато Aperol бил пуснат на пазара, всичко, което е необходимо, за да се появи напитката, било телевизионна реклама с рецептата.

Как да направим неустоим летен коктейл с бяло вино и малинов сироп?

Продуктите, от които се нуждаете

Страхотното на този коктейл е, че съставките са достъпни навсякъде. Вероятно нямате нужда от много съвети относно портокалите или газираната вода, но ето някои мисли за алкохола.

Aperol се предлага в бутилки от 750ml., достатъчни за 12 порции и няколко дегустационни налива. Ако имате любопитен приятел, който иска да разбере какъв е вкусът му, не е нужно много – Aperol е интензивен и повечето хора не се интересуват от повече от малка глътка. При цена от 20лв. на бутилка, това не е лоша инвестиция и вашият домашен шприц ще бъде също толкова добър, колкото този от ресторант (и много по-евтин).

Ще ви трябва и просеко, италианската версия на пенливо вино. Той е по-евтин от шампанското, благодарение на това, че е направен по по-ефективен метод и не е необходимо да отлежава толкова дълго.

Как да си направим Aperol Spritz?

„Моята класическа рецепта за Aperol Spritz е два резена портокал на полумесец, 60ml. Aperol, 30ml. газирана вода, 90ml. просеко, натрошен лед и свежа портокалова кора“, казва Демас.

Предложената чаша е чаша за бяло вино, но се забавлявайте със колекциите си – просто се уверете, че е прозрачна, за да можете да се насладите на прекрасния оранжев оттенък.

Напълнете 3/4 от чашата с лед. След това добавете аперол, газирана вода, просеко и портокалова гарнитура. Това е!

Елиът Паско, главният барман на улица Хонг Конг 28 в Сингапур, споделя тайна, която мнозина не знаят: „Инструкциите са буквално на гърба на бутилката – следвайте ги и добавете една маслина“, казва Паско.

Ако маслината (уверете се, че е зелена) ви спре, спокойно - не сте прочели това погрешно.

„Маслини и портокал е традиционната гарнитура. Саламурата от маслините съкращава идеално сладостта на бонбоните на аперитива“, каза Паско.

ВРЕМЕ ЗА КОКТЕЙЛИ: Как да си приготвите УИСКИ САУЪР в няколко лесни стъпки

Често срещани грешки и как да ги избегнем

Въпреки че е лесно да овладеете съставките и да поръчате, все пак е възможно да направите грешки при смесването на тази напитка. Има две грешки, които според експертите са често срещани.

Първата грешка е добавянето на просеко преди газираната вода. Винаги първо трябва да добавяте газирана вода. Тъй като тази напитка не се смесва – смесването би я изравнило – ще усетите шума и аромата на просеко, а след това, когато Aperol удари небцето ви, това става чрез газираната вода и просекото, което намалява горчивината на Aperol.

Другата грешка е свързана с избора на просеко. Уверете се, че използвате полу сухо или сухо просеко, а не брут (най-сухият вариант). Имате нужда от малко сладост, за да срещнете горчивия ликьор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com