Как да не се слепват корите за лазаня?

6248
Как да не се слепват корите за лазаня?
Снимка: istockphoto.com

Всяка кулинарна вкусотия има своите тайни за приготвянето ѝ, които правят ястието съвършено, а домакинята шеф-майстор. Ако сте решили да поднесете лазяна на семейството си, със сигурност бихте искали да знаете как да не се слепват корите за лазаня – един от най-честите проблеми, с които се сблъскват готвачите, за да избегнете провала в кухнята и да поднесете наистина съвършената лазаня.  Макар да е най-старата форма на италианска паста, която се е консумирала  още по гръко-римската епоха, макар думата „лазаня“ да се споменава още през 1282 г. в римски поетични съчинения, вкусното тестено изкушение все още крие своите тайни и обича да създава трудности на домакините по целия свят, заели се с приготвянето на лазаня. Най-често те търсят трескаво информация как да не се слепват корите за лазаня, защото е сред най-честите кулинарни гафове, които се допускат масово.  И макар да се е променяла формата на лазанята през вековете, макар да е променяна рецептата, по която се приготвя, макар през Ренесанса се добавят яйца, които заменят, изцяло или частично, водата в тестото и да е била поръсвана със захар и канела, за сладко-солено удоволствие за сетивата, преди да започне да се приготвя със сирене и масло, проблемът, който често тревожел кулинарните майстори бил именно как да не се слепват корите за лазаня.

Как да не се слепват корите за лазаня – съвети, които работят

Тестото за лазаня се приготвя от твърда пшеница и удивително напомня това за макарони, като с прави и по същия начин. Днес добрите домакини използват цели 6 пласта тесто, за да поднесат съвършената лазаня, но ако корите на това многослойно печиво от тънки тестени кори, между които има плънка и сос бешамел, се слепят, усилията са били напразни. Изпробвайте тези хитри трикове и съвети, които доказано работят, за да постигнете максимални резултати с минимални усилия и без следи от досадното слепване.

Още: Как се прави истинската италианска лазаня?

  1. Пригответе сами корите, като използвате твърдо брашно. Разбира се, че се продават и готови в магазина, които ви пестят време, но струва ли си да рискувате с крайния резултат? Отлично приготвените кори намаляват съществено риска те да се слепят и да имате отчайващи резултати в кухнята. Нещо повече – приготвената с домашни кори лазаня е несравнимо по-вкусна и сочна, така че усилията си заслужават.
  2. Тестото трябва да е стегнато, за да не се разпадне при варене, а за да не слепват идва и добавянето на тайната съставка, която е ключът към загадката как да не се слепват корите за лазаня – зехтинът, който се добавя към кипящата солена вода, в която варите корите за италианската ви вкусотия.
  3. Не пестете водата, в която ще варите корите, тя трябва да е достатъчно и предостатъчно количество.
  4. Не бързайте. Тук поговорката „Бързата работа – срам за майстора“ важи с пълна сила. Пускайте корите и ги варете една по една. Това е още един хитър трик, който си споделят начинаещите домакини, за да се застраховат срещу така често случващото се, дори на майсторките с опит, слепване на корите.
  5. Не пропускайте и да намаслите щедро тавата, в която ще приключи приготвянето на лазанята, за да не залепнат за нея вместо една в друга – и двата варианта не са добър резултат, а провал в кухнята, които със сигурност се стремите да избегнете, щом се вълнувате как да не се слепват корите за лазаня.

Открийте вашата рецепта, тази, която ви допада най-много, вашата плънка и вашите малки тайни и се впуснете в романтично приключение с италианската вкусотия, наречена лазаня.

Чудна лазаня с вкусни патладжани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Вкусен БОБ яхния: Класическа рецепта

Ароматна пилешка яхния от тефтера на баба

Пикантни парти бутчета: ТОП вкус

Пролетната разядка, за която всички говорят

Професионален готвач издаде как панират броколите в скъпите ресторанти

Запечено картофено пюре – перфектната гарнитура към всяко ястие

Разядката с патладжан, за която всички говорят

Какаовият сладкиш БЕЗ печене, за който всички говорят

Съставката, която баба задължително слагаше в тестото за мекици

Най-бързият и лесен бананов сладкиш на тиган

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com