Как се прави традиционният пилаф по турски?

32562
Как се прави традиционният пилаф по турски?
Снимка: WikimediaImages/Pixabay

Пилафът е ястие, характерно за турската кухня, но южната ни съседка далеч не е единствената, която приема пилафа за част от културата, традициите и корените си. Пилафът е част от кухните на Близкия изток, Западна Азия, Балканите, Централна Азия, Източна Африка, Източна Европа, Латинска Америка и Южна Азия.

Въпреки че отглеждането на ориз е популярно много по-рано, по времето на Абасидския халифат методите за готвене на ориз, които се доближават до пилафа, за първи път се разпространяват на огромна територия от Испания до Афганистан. Най-ранната рецепта за пилаф датира от 10 век и е на Авицена, който в книгите си за медицина е включил раздел за приготвянето на различни ястия, сред които и пилаф. Векове по-късно пилафът става неразделна част от кухнята на Близкия изток, персите, арабите, турците и арменците, а по-късно, по време на Съветския съюз пилафът става основна и традиционна храна и в съветски републики. 

Има обаче различни рецепти, по които се приготвя пилафът, различните народи са използвали различни начини, за да го сготвят, като дори Авицена в книгата си описва няколко вида пилаф. Това поражда въпроса как се прави пилаф по турски и какво отличава рецептата за пилаф в южната ни съседка от други рецепти за пилаф.

Още: Уникална турска къпана баница с готови кори - страшно изкушение

Пилаф по турски – традиционната рецепта

Турците приготвят пилаф по множество различни начини, като към ориза, който най-често е басмати ориз или друг с продълговати зърна, който може да бъде сготвен така, че нишестето да бъде напълно премахнато и зърната да се броят, добавят богато разнообразие от зеленчуци, подправки, сред които шафран, кардамон, дафинов лист, както и бульон, който в много от случаите традиционно е овнешки или телешки. Ако искате да се насладите на оригинална рецепта, по която в южната ни съседка приготвят пилаф, водете си бележки, тъй като пилафът се приготвя по десетки начини и именно този, които ви предлагаме днес, е по оригинална стара турска рецепта.

Пилаф по турски – необходими съставки

За да приготвите традиционния турски пилаф, ще са ви нужни:

Още: Всички луднаха по този вкусен пилаф на фурна, а рецептата му е доста лесна

  • ориз, 400 гр. като за тази рецепта препоръчваме ориза балдо, който отлично абсорбира вкуса и аромата на подправките и не се разкашква. Използва се в Италия за ризотото, откъдето е привнесен в Турция за пилафа. Важно е оризът да се накисне в гореща вода за 30-тина минути, преди да се сложи да се вари, за да може зрънцата му да се броят едно по едно и да се насладите на наистина вкусен пилаф по традиционна турска рецепта.
  • фиде – 60 гр.,
  • 2 бульона – телешки и зеленчуков, като може да използвате и обикновена вода, но бульонът и особено местният бульон е за предпочитане, когато говорим за оригиналната рецепта за турски пилаф,
  • масло – 60 гр.
  • подправки – сол, шафран, кардамон – на вкус.

Пилаф по турски – начин на приготвяне

След като накиснете за половин час ориза в горещата вода, може да се заемете с бульона, който трябва да заври в подходящ съд на котлона. Добавете мазнина и след нея фидето, което леко следва да се задуши. Изцедете ориза и го добавете при фидето. Запържете го за 2 минути, като бъркате постоянно, след което трябва да се готви – да ври – на бавен огън 10-тина минути. Когато течността –бульонът в съда почти изчезне, свалете от котлона, добавете маслото към  ориза, разбъркайте го и покрийте с капак, оставяйки така да стои, за да стане мек, ароматен и пухкав. След това може да сервирате пилафа, докато е топъл, и да се насладите на вкуса.

Рецепта на деня: Пилаф на бавен котлон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-добрата рецепта за козунак – пробвайте и кажете!

Коя е най-подходящата плънка за козунак?

Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден

Кои са традиционните десерти за Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com