Пържени филийки без пържене – уникална вкусотия, която всеки трябва да опита

90390
Пържени филийки без пържене – уникална вкусотия, която всеки трябва да опита
Снимка: iStock/Guliver

Богата и вкусна е родната кухня и едно ястие има десетки интерпретации според региона, в който се приготвя. Не сте напълно убедени в това и търсите още едно доказателство? Потърсете рецептите за нещо на пръв поглед толкова простичко като пържените филийки, наричани още със странното име джиджипапа. Ще откриете поне една дузина рецепти за пържени филийки с най-различни съставки, така че, ако сте считали, че се правят от хляб, мляко и яйца и не би трябвало да има повече от една рецепта за тази вкусна закуска, готова за минути, грешите. В североизточните части от страната в рецептата, наследство от тракийските и арменските бежанци, присъства и брашно със сода – съставки, които правят сместа, в която се потапят филийките, гъста, а самите филийки стават пухкави.

Нестандартно изкушение са пържените филийки с пудра захар, добавена към яйцата, което прави закуската сладка, пищна и разточителна, като ги поднесете на масата с плодове и сладко.

В други части от страната хлябът се потапя само в подсолени разбъркани яйца, а в трети пълнят филийките с шунка и кашкавал. Няма да се спираме на всички варианти на рецептата за пържени филийки, тъй като те наистина са десетки, но откриваме и нещо по-любопитно от разликите в съставките – оказва се, че и начините, по които се приготвят, са разнообразни, като особено впечатление прави рецептата за пържени филийки без… пържене. Не, не е печатна грешка. Пържени филийки без пържене е една от рецептите, разкриващи богатството на кухнята ни. Вижте я, тъй като тя изненада и нас, и непременно я опитайте, ще си оближете пръстите, а и ще спестите калории – все пак избягвате калорийната бомба, наречена пържене. Дамите, загрижени за талията си, които не вкусват от апетитната закуска, защото е пържена, а те избягват да консумират приготвена по този начин храна, със сигурност ще бъдат сред най-доволните от рецептата за пържени филийки без пържене.

Още: Тези рецепти за Великденските пости ще ви прекарат успешно през тях!

Пържени филийки без пържене – възможно ли е това?

За първи път чухме за пържени филийки без пържене, търсейки по-интересна рецепта за тази любима на българите закуска, която да не е толкова калорична, че да трябва да пропуснем обяда или да прекараме няколко часа повече във фитнеса. Бонус е, че се приготвят и по-бързо от пържените, тъй като не изискват непрекъснатото ни присъствие до тях. А за да ги поднесете на масата са ви нужни само 3 съставки и една фурна. Пържени филийки без пържене реално се приготвят на фурна – запичат се, но вкусът им не подсказва това и трудно ще разберете, че някои не е стоял над тигана да ги обръща освен по това, че не са толкова мазни, колкото пържените. Рецептата като съставки не се различава от тези за филийки, приготвени чрез пържене, разликата е само в начина на приготвяне, пестящ калории, време и мазнина.

Пържени филийки без пържене – необходими продукти

За да приготвите една от рецептите за пържени филийки без пържене, ще са ви нужни:

Още: Този мраморен кекс с кисело мляко върви перфектно с чаша ароматно кафе

  • хляб на филийки, необходими са ви  8 броя, като с белия стават по-хубави, пухкави и меки, но може да използвате и ръжен или друг хляб, който е част от диетата ви,
  • 3 яйца,
  • чаша прясно мляко,
  • пакетче ванилия,
  • щипка канела,
  • лъжичка пудра захар, ако не сте на диета.

В случай, че искате солени филийки, които да поднесете със сирене, пропуснете захарта, ванилията и канелата, тъй като те ще са неподходящи за солени филийки, и добавете към сместа щипка солчица.

Пържени филийки без пържене – начин на приготвяне

Вече подсказахме, че ви е нужна фурна, за да приготвите пържени филийки без пържене, така че явно ще я използвате, за да ги приготвите. Загрейте я до около 180 градуса, пригответе тавичка, дъното на която е покрита с хартия за печене, и наредете в тавичката филийките, които вече сте потопили в сместа. Предполагаме, че няма нужда да ви обясняваме как се приготвя сместа, ако е солена, тъй като всички съставки просто се разбъркват и се потапя в сместа всяка филийка от двете страни, за да се напои хубаво.

Още: Каква е тайната на копринено меките и тънки палачинки

В  случай, че изберете рецептата със захар, ванилия и канела, имайте предвид, че захарта и канелата не се добавят в сместа, а се разбъркват отделно и се поръсват върху вече извадените от фурната филийки.

Времето за печене е 20-25 минутки, като е добре да ги погледнете 1-2 пъти, за да не ги изгорите.

Да ви е вкусно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com