Каква е тайната на сочните пържоли на скара?

39792
Каква е тайната на сочните пържоли на скара?
Снимка: iStock/Guliver

Пържолата е едно от най-популярните ястия в съвременния свят. Месо, запечено от двете страни с божествен аромат и хрупкава коричка, е рецепта, позната на човечеството от древни времена. Можете да приготвите пържола от различни видове месо: агнешко, свинско или дори пилешко.

Вземете агнешкото за пържола от врат, плешка или бут. Ако не ви харесва специфичната миризма, тогава тя лесно се заглушава от различни маринати и подправки.

За свинска пържола също изберете месо от бут, врат или плешка - именно на тези места е по-сочно и лесно се пържи.

При избора на пиле е по-добре да се даде предпочитание на прясно, а не на замразено птиче месо. Обърнете внимание на цвета му - желателно е да е с жълтеникава кожа и въпреки че гърдите изглеждат най-подходящото месо за пържола, по-добре изберете бутчетата.

Най-често с думата пържола си представяме сочно парче говеждо месо в рамка с ориз или пържени картофи. Но малко хора знаят откъде идва самата концепция за пържола и как се е развила нейната история.

Традиционно се смята, че първата пържола е приготвена в древен Рим. В онези дни говеждото се използвало за жертвоприношения, свещениците пържили големи парчета месо на решетки, за да могат след това да бъдат поставени на олтара.

Втората страна, която споменава пържолите, е Англия, където практиката на кастрация на млади бикове и интензивното им угояване за месо е обичайна. Хората в Обединеното кралство се отнасяли към готвенето на пържоли като към важно събитие. Затова през 1735 г. в Лондон е основан елитен стек клуб, който посещават артисти, аристокрация и дори членове на кралското семейство.

Традицията за готвене на пържоли се разпространява от Великобритания в цяла Европа. Започва нова история на пържолите, която се наложи здраво в американската култура. Най-добрите пържоли са от висококачествено говеждо месо, които са изпечени на скара с минимални подправки - само черен пипер и сол.

Подправките за свински пържоли, които им придават неустоим аромат

В наши дни пържолата се равнява на гастрономическо лакомство за много гастрономи. Има ресторанти и кафенета, които готвят само пържоли.

Най-вкусните и правилно приготвени пържоли се получават на скара. Можете сами да изберете степента на изпичане на всяка пържола, според вашите лични желания. Но е важно да запомните, че има два вида пържоли: първокласни и алтернативни.

Премиум пържолите се изрязват от гърба, където се намира най-мекото месо. И алтернативни от всякакви други: лопатки, долна част на гърба, хълбоци и крупа. Затова алтернативните пържоли тип купа често изискват по-продължителна подготовка под формата на марината, както и по-продължително печене за наситен вкус.

Каква е тайната на сочните пържоли на скара?

За да направите месото крехко, сочно и ароматно, е важно да спазвате нюансите при подготовката на месото и да не правите грешка при избора на печене. Ако сте спазили всички правила, преди да изпечете пържолата си, тогава трябва да изберете степента на печене.

Всяка отделна пържола се различава по вкус: някои са сладки, други имат подчертан вкус на телешко, някои са по-крехки и сочни, някои са напълно сварени. Основното нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на пържола, е нейната мраморност. Трябва да погледнете мраморните вени, тъй като те придават на месото нежност и богат вкус. Прясната пържола винаги има ярък цвят и еластичност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-добрата рецепта за козунак – пробвайте и кажете!

Коя е най-подходящата плънка за козунак?

Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден

Кои са традиционните десерти за Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com