Най-крехкото свинско печено на фурна се получава в тази марината - опитните готвачи знаят как!

32994
Най-крехкото свинско печено на фурна се получава в тази марината - опитните готвачи знаят как!
Снимка: iStock

Мариноването подправя и омекотява свинското месо и му придава нови, обогатени вкусове и аромати. Една от най-популярните маринати за свинско месо в световната кухня е кубинската цитрусова марината. По време на самия процес периодичното обръщане на месото в маринатата разпределя по-равномерно ароматите и уханията на подправките, като осигурява по-пълноценното му овкусяване. Изстискайте сами цитрусовия сок, за да получите качествена марината.

Кубинска цитрусова марината

Съставки: 1 литър цитрусов плодов сок (обикновено от портокал, лимон и лайм), зехтин, чер пипер, 2 наситнени скилидки чесън или 1 глава наситнен лук-шалот, сол, 3 с. л. кимион (смлян), 3 с. л. риган (наситнен), 3 с. л. дафинов лист (също наситнен), 3 кг свински пържоли.

Наливате плодовия сок в средно голяма купа. Количеството зависи от размера на свинското парче. Общото правило е да използвате ориентировъчно 1 чаша марината за 4 котлета - а 1 литър за 3 кг котлети или цяло парче друг тип месо. Все пак, не спазвайте механично препоръчаните количества, а се съобразете с факта, че по принцип течността трябва да стигне, за да може месото да се потопи изцяло в нея.

Какво да сготвим набързо със свинско месо - 5 оригинални идеи

Сипвате зехтина в течната основа. Именно той създава хрупкавата коричка, когато свинското се готви. Добавяте чесъна или лука-шалот към сместа. Чесънът, разбира се, ще насити марината с интензивен вкус. Шалотът придава междинен вкус между чесън и кромид лук. Тези, които желаят по-фин чеснов или лучен вкус, може да използват сушен чесън или лук на прах.

Подправяте сместа със смлян чер пипер, също и сол на вкус. Добавяте билките и подправките, смесвате съставките с вилица или бъркалка. По принцип, розмарин, сушен градински чай, кимион и риган са често използвани овкусителни подправки за свинско месо. За да мариновате 4 котлета, както е посочено, използвайте между 1/2 ч. л. и 1 ч. л. предпочитана от вас комбинация от сушени билки – и до 3 супени лъжици от тази комбинация за 3 кг котлети или по-големи парчета месо. Но, ако използвате пресни билки, слагайте тройно по-голям обем, отколкото този на сушените билки.

Топ 5 на зимните ястия със свинско месо, които всички обожават

Оставете месото и маринатата в съда, в който са смесени – или ги прехвърлете в найлонов плик с цип. Възможно е пликът да е достатъчно голям, за да побере няколко котлета. Големите парчета може да се мариноват в тенджерата, в която ще се готвят, ако тя се побира в хладилника. Само разбърквайте месото в маринатата от време на време, за да се овкусява равномерно. Оставете котлетите в маринатата 1 час на стайна температура. По-големи парчета филе и котлети трябва да се мариноват един до два дни. Причината е, че по-обемистите късове месо изискват, естествено, повече време, за да поемат вкуса на маринатата и омекнат.

А ето и една по-лесна и простичка рецепта.

Винена марината

Съставки: зехтин – 1 ч. л., червено вино – 70 мл, чесън – 2 наситнени скилидки (които може да се заменят с чесън на прах), чер пипер, 1/4 ч. л. сушен градински чай, сол, 1/4 ч. л. риган, кимион на прах – 1 щипка, 1/4 ч. л. розмарин, свински пържоли.

Наливате в купа червеното вино. Добавяте чесъна и зехтина. Подправяте с чер пипер и сол. Включвате билките и подправките. Смесвате внимателно съставките, сипвате така получената марината в тенджера или в найлонов плик с цип. Потопявате в нея пържолите и ги оставяте да престоят така 1 до 2 часа. Готвите ги според избрана от вас рецепта.

Един съвет: избягвайте алуминиевите съдове, защото металът влиза в реакция с някои от съставките и разваля вкуса на месото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Тази уникална закуска е готова само за 5 минути

Виц на деня: В една университетска аудитория

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С това смути ще елиминирате пролетната умора
С това смути ще елиминирате пролетната умора

Пролетта безспорно е един от най-красивите сезони, но когато говорим за физическото си здраве, нещата далеч не са толкова розови. Организмът...