Топ 5 на зимните ястия със свинско месо, които всички обожават

16696
Топ 5 на зимните ястия със свинско месо, които всички обожават
Снимка: iStock

Коледните празници и навечерието на новата година са от незапомнени времена традиционно моментът, в който семействата, отглеждащи прасета за месо в дворовете си, поставят началото на голямото хапване на прясно свинско. Времената се променят и днес малцина имат кочина в двора си, но традицията да се яде свинско в края на годината и по Коледа се запазва.

Свинското месо е богато на мазнини и калории и като цяло е идеално за зимни ястия и чудесно мезе за червеното вино. То е най-богато на протеини, а според проучванията това означава, че е най-добър източник на топлина за тялото през зимата. Свинското месо съдържа множество витамини и минерали – В12, селен, цинк, магнезий и други, което го прави ценен източник на полезни за тялото вещества особено през зимата, когато липсата на витамини се усеща най-осезаемо и влияе най-отрицателно на здравето и общото състояние на организма. Разнообразието от рецепти за зимни ястия е пословично, но естествено има по-популярни рецепти, които са масово предпочитани и поставяни на трапезата. Кои са 5-те най-приготвяни и консумирани сред зимните ястия със свинско месо у нас?

Топ 5 на зимните ястия със свинско месо

1. Свински врат

Ако обичате свинско, само споменаването на сочен маринован свински врат на скара, придружен от запечени или задушени картофки с билки, карамелизиран лук, зеленчуци на скара за разкош и ароматни гъби, може да напълни устата ви със слюнка. Ако не сте опитвали, задължително пробвайте ястието. Дори да смятате, че не сте фен на свинското, това уникално сред зимните ястия със свинско месо предложение ще промени мнението ви и със сигурност ще сервирате по-често свинско на трапезата си.

2. Яхния

Яхнията със свинско е сред най-предпочитаните зимни ястия с месо. Независимо дали я предпочитате с грах, картофи, или със зарзават, тя е топла, вкусна, ароматна, топяща се в устата и засищаща. Не е случайно, че яхнията е в топ 5 на зимните ястия със свинско месо.

3. Кавърма

Тук няма какво да добавим – класика в жанра. Подобно на пържолата и луканката, кавърмата е сред най-популярните рецепти със свинско месо през зимата. Търсите разнообразие? Опитайте с различни и нестандартни подправки да промените вкуса и да получите разнообразието, от което се нуждаете. Потопете пържолата в марината, която е нестандартна, залейте я с мед, с карамел, освободете въображението си и се насладете на резултата, но не се отказвайте от тези толкова известни и традиционни зимни ястия със свинско месо, каквото е именно и кавърмата.

4. Винен кебап

Обзалагаме се, че помните това ястие от детството си. Кебапът е ароматен, вкусен, топъл, идеален за зимата, а виното в него, е само още един плюс, подтикващ ви да предпочитате това ястие сред рецептите със свинско месо. Ако към винения кебап има маслен ориз или картофено пюре – ще останете завинаги в плен на вкуса на това ястие и ще го сервирате редовно на трапезата си.

5. Прочутата коледна капама със свинско

В капамата всеки открива нещо за себе си – топящи се в устата сармички, свински пържоли, бекон и други вкусотии, перфектно приготвени в глинен съд. Дори тези, които не са заклети фенове на свинското, обичат капама, защото в нея има нещо много повече от месо – под капака на глинения съд се крие цяло изкуство, наслада за всички сетива.

Къде тръгнахте? Вероятно да извадите свинското от фризера и да приготвите нещо вкусно, ароматно  и полезно за семейството си. Приятно готвене и добър апетит с разнообразието от наслади за сетивата ви.

ОЩЕ: Най-доброто мезе за червено вино, прави се със сланина

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com