Направете си домашен прах за пране

13178
Направете си домашен прах за пране
Снимка: iStock/Guliver

Много от промишлено произведените прахове за пране причиняват страшни алергични реакции на кожата – оттоци, сърбеж, зачервявания. Много от т.нар. бебешки перилни препарати не изпират добре дрехите, а други препарати съсипват тъканите и цветовете. Решението на този омагьосан кръг може да се намира в един изцяло домашен продукт, който можете да си изработите съвсем сами вкъщи и да поемете здравето на кожата си в своите собствени ръце.

 

Съставки на домашния прах за пране

·        1 брой сапун за пране

·        1 чаша боракс (натриев борат) – може да се вземе от аптеките

·        1 чаша калцинирана сода (натриев карбонат)

·        300 мл ароматно масло по ваша преценка

Сапунът е измиващият агент, който всъщност премахва замърсяванията от тъканите. Бораксът действа избелващо и има дезодориращ ефект. Основа е на някои от най-ефективните сапуни за тяло от времената на нашите майки и бащи. Някои от най-ефективните съвременни сапуни за премахване на петна съдържат натриев борат (боракс). Калцинираната сода способства за отстраняването на дълбоките замърсявания и неприятните миризми от дрехите. Маслото придава приятен мирис. Един от най-добрите избори на ароматно вещество е маслото от чаено дърво, което притежава силни антибактериални свойства.

Начин на приготвяне

Сапунът се настъргва с ренде, за да може да се разтваря както в топла, така и в студена вода. Добавят се две чаши към сместа, която се загрява на средна температура на котлона при непрекъснато разбъркване до получаване на хомогенна текстура. Съдът се отстранява от огъня и към сместа се добавят боракса и содата при старателно разбъркване.  След това се сипват още 5 литра вода.  Добавя се ароматното масло, което споменахме по-горе, и се разбърква.

Полученият разтвор се оставя в пластмасова или метална кофа с плътно затварящ се капак (ако разполагате с такава, разбира се). Сместа трябва да престои за една нощ на хладно и сухо място.

Полученият препарат е идеален за многократна употреба. Той изпира силно замърсени тъкани и е идеален за премахване на упоритите петна и дезинфекция. За средно замърсени дрехи използвайте половин чаша препарат, а за силни замърсявания – цяла чаша от 200 ml. 

По този начин в домашни условия, от достъпни във всеки по-голям магазин за домашни потреби материали, вие можете да си създадете сами антиалергичен, отстраняващ всички петна и замърсявания, щадящ чувствителната кожа перилен препарат. Една кофа с петлитров разтвор е достатъчен за над 30 пранета, което прави препарата изключително икономичен и ефективен. Можете да забравите за петната от боя, мазнина, кал и трева по вашите домашни и работни дрехи. Надяваме се нашите съвети да са ви били полезни!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Оригинална картофена салата с готварска сметана: Става превъзходна

Пушени ребра с боб: Ще си оближете пръстите

Картофени кюфтенца с тиквички: Истинска наслада

Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

КРЕМ супа от тиквички: Не сте яли по-вкусна

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Ако искате козунакът да е и пухкав, и на конци, ТОВА е рецептата

Ето как се прави перфектната застройка за супа

Без месене, но с конци: Тази рецепта за козунак е хит в мрежата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com