Тази копривена чорба по добруджански е перфектна за началото на пролетта

23079
Тази копривена чорба по добруджански е перфектна за началото на пролетта
Снимка: iStock

Копривата е позната от незапомнени времена и като храна, и като лечебно растение, и като част от обредите, традиционните практики и вярванията на прадедите ни, закичвали здравец и коприва над портите си, за да ги пазят от зли очи, болести и беди. Разнообразието от качества, полезни свойства и чудните парливи листа на това пролетно зелено растение са били толкова неразбираеми и необясними за дедите ни, че те придавали на копривата магически свойства и създавали поверия и поговорки, с които да обяснят благотворните ѝ въздействия.

Традиционно копривата на старите българи се поднасяла за първи път през пролетта на Гергьовден, като разнообразието от ястия с коприва и обредни практики като вплитането ѝ във венците за празника, били пословични. Днес хапваме коприва вероятно по-рядко от онези далечни години и това е грешка на съвременното общество, защото ползите от копривата за здравето са повече, отколкото очакваме и познаваме.

Вкусната и питателна коприва с ориз, апетитната копривена чорба по добруджански и баницата с коприва са трите чудеса на националната кухня, от които не трябва да се отказваме, а да се научим да ги приготвяме и да ги предадем на децата си като ароматно кулинарно вълшебство с ползи за здравето, родено от свещената родна земя. Копривата е така тясно свързана с бита, културата, кулинарията, традициите и обредните ястия у нас, че има български град, кръстен на нея – Копривщица, известна освен с историята и подвизите на местните жители и с наличието на обширни площи с диворастяща коприва в миналото.

Ароматната и полезна копривена чорба по добруджански може да си приготвите и след кратка разходка в места, в които се среща диворастяща коприва. Не е нужно нито да обикаляте трескаво магазините, търсейки коприва, нито да отделите от бюджета си за вкусната пролетна магия. Внимавайте при брането на  копривата и не, не визираме да имате предвид, че пари и че ужилването от коприва може да доведе до алергична реакция, която в редки случаи може да е тежка и опасна за живота и здравето. Проявете бдителност какъв е районът, от който набирате копривата си – той трябва да не е близо до промишлено производство и места, които могат да бъдат замърсени.

Полезна и ароматна доматена СУПА: Ето колко лесно се приготвя

Копривена чорба по добруджански – защо да я поднесем на трапезата?

Копривената чорба е пълна с витамини, минерали, антиоксиданти, осигурява безспорни ползи за здравето, изгодно, лесно за приготвяне ястие е, чорбата оводнява организма и подпомага протичането на редица процеси в тялото. Искате още причини да запретнете ръкави и да приготвите копривена чорба по добруджански? Вкусна е. Толкова вкусна, че ако я опитате веднъж, ще стане част от менюто за трапезата ви за дълги времена. Приготвянето ѝ е лесно и бързо, има вариант с агнешко месо, както и постен, който ще ви представим днес, тъй като все пак са Великденски пости.

Копривена чорба по добруджански – необходими съставки

Нуждаете се само от няколко съставки и от подправки, за да приготвите вкусната копривена чорба по добруджански в нейния постен вариант:

  • половин килограм коприва,
  • 100 гр. орехи,
  • пресен лук – 5-6 стръка,
  • 2 зелени чушки,
  • подправки – по 2 лъжички черен пипер и сол, 10-тина лъжички мазнина – слънчогледовото олио е възможно най-добрият избор, когато приготвяме копривена чорба, девесил и копър на вкус.

В автентичната рецепта присъства и сирене за гарниране, ако обичате този млечен продукт, може да го предвидите.

Домашна пилешка супа за ценители

Копривена чорба по добруджански – приготвяне стъпка по стъпка

Работете внимателно с копривата, за да не ви опари, преди да я запарите. Веднъж запарена,  копривата вече не жили.

1.       Копривата се измива внимателно и се залива с 2 литра вряща вода за минута. След това се изцежда от водата и се нарязва на ситно.

2.       Лукът и чушката се измиват и нарязват.

3.       Лукът, чушката и копривата се варят за 15-тина минути с малко мазнина  и вода в подходящ съд.

4.       Докато копривата ври се запържват в мазнина счуканите и смлени орехови ядки в подходящ тиган.

5.       Добавят се към ореховите ядки черният пипер, 2 лъжички брашно и малко от водата, в която врат лукът, чушката и копривата, разбърква се добре и се излива в съда с копривата.

6.       Добавят се зелените подправки и солта. След 10-тина минутки сте готови да сервирате. Може да гарнирате с плочка сирене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Ето как се готви най-вкусната агнешка чорба за Великден

Постни сладки за Великден – много ще ви харесат

Печено свинско за Великден. Подготовката му отнема само 15 минути

Бабините козуначени курабии за 20 минути

Дроб сарма за Великден БЕЗ заливка. Тази рецепта е върхът!

Най-вкусната постна разядка

Страхотна великденска яйчена салата

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com