Тази салата от ряпа и морков отваря огромен апетит

9027
Тази салата от ряпа и морков отваря огромен апетит
Снимка: Thinkstock

Салата от ряпа и морков може да ви звучи банално, но тази рецепта за щастие наистина ще ви изненада. Тя е чудесна компания за дългите зимни вечери, с гордост може да я поднесете на празничната маса и което е още по-прекрасно – подобрява общото здравословно състояние на консумиращите я, защото е витаминозна бомба. Какво не знаете за ряпата и морковчетата и защо ще се влюбите в тази салата от ряпа от първата хапка?

Ето как да си приготвите перфектната руска салата. Рецептата я знам от моята баба

Ползи от консумацията на салата от ряпа и морков

Освен че е апетитна и лесно се комбинира с разнообразни ястия, салатата е ценен източник на витамини и минерали. Ряпата е богата на витамини от група В, натрий, манган, мед, желязо и калий и е ценна за сърцето, костите, имунната система  и храносмилането. Счита се, че е твърде възможно ряпата да има силни противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства, но изследванията по темата продължават. Ряпата е храна против грип и е чудесна за сезона, като това свойство на зеленчука да стимулира имунната система се дължи на богатото съдържание на витамин С. Само 100 грама ряпа са напълно достатъчни, за да си набави тялото цялото му нужно количество от витамина за здраве. Малко известен е фактът, че ряпата се грижи и за зрението чрез щедрите дози лутеин, които доставя на тялото. Фибри, антиоксиданти и калий помагат за поддържане на нормалното функциониране на храносмилателната система, съдовете и сърцето, регулират нивата на кръвното налягане и холестерола. След всичко това вероятно ряпата ще стане чест гост на трапезата ви, а защо да не е под формата на вкусната салата от ряпа и морков?

Морковът също е богат на витамини и минерали и подобно на ряпата се грижи за отличното зрение. Намалява почти наполовина риска от дегенерация на макулата. Морковът прави кожата по-красива, предпазва от преждевременно стареене благодарение на богатото съдържание на бета-каротин – антиоксидант, предпазващ от увреждане клетките в тялото. Сред останалите ползи от консумацията на моркови са: поддържане на здраво сърце, поддържане на зъбите и венците в идеално състояние, лечение на рани, подобряване на когнитивните функции, поддържане на здрава коса и кожа и намаляване на риска от развитие на диабет. 

4 любими рецепти за ВКУСНА картофена салата

Салата от ряпа и морков – рецепта

Морковът и ряпата рядко са сред най-любимите зеленчуци, но с тази рецепта няма начин да не се влюбите в тях. Комбинацията им в тази салата е изключително апетитна и освен грижа за здравето доставя на тялото и кулинарна наслада. За рецептата са ви нужни по половин килограм моркови, ряпа и ябълки. Комбинацията от сладък плод със специфичния вкус на ряпата е уникална и със сигурност ще ви спечели. Продуктите се измиват, обелват и се настъргват. Разбъркват се в подходящ съд и се заливат с дресинг, който е още по-уникален. Дресингът ще приготвим от изцедено резенче лимон, 2-3 супени лъжици пчелен мед, щипка канела и малко карамфил за разкош. Разбъркайте, оставете няколко минутки да поемат плодовете и зеленчуците от аромата и вкуса на дресинга и поднесете с увереност, че тази салата от ряпа и морков ще стане любима на всички около масата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com