Тази тайна съставка към плънката за постни зелеви сарми им дава уникален аромат

5499
Тази тайна съставка към плънката за постни зелеви сарми им дава уникален аромат
Снимка: supichka.com

В очакване на най-светлия зимен празник домакините са станали рано и в уютните кухни кротко къкрят пости ястия, които семейството ще сподели на трапезата с надежда за здраве. Сармите са традиционно ястие за трапезата на Бъдни вечер. Не е задължително обаче да са по традиционна рецепта. Щипка неочаквани подправки и мъничко сладост към плънката за постни зелеви сарми придават уникален вкус и аромат на къкрещото зелево вълшебство в тенджерата или на загърнатите зелеви вкусотии в тавата. Коя е тайната съставка към плънката за постни зелеви сарми, която добавена към ориза, променя традиционния вкус и поднася на сетивата ни водопад от аромати? Предлагаме ви няколко варианта за приготвяне на традиционното за Бъдни вечер ястие с нетрадиционни съставки, за да очаровате всички събрали се около масата любими хора.

Плънката за постни зелеви сарми никога не е била толкова вкусна – тайни съставки

Ако търсите нотка на изненада, малко сладост и леки тръпчиви усещания, които да завладеят сетивата ви в очакване на Коледа, то тайните съставки за плънката на най-консумираното на Бъдни вечер ястие – сармите – са всичко, което ви трябва в кухнята преди празника. Любителите на нетрадиционни решения и сладки нотки ще бъдат щастливи да опитат зелеви постни сарми, в чиято плънка са добавени стафиди, а защо не и традиционният за Бъди вечер ошав, а любителите на горските аромати, свързващи празниците с преживяне сред белите пазви на планината, ще се зарадват на гъби в плънката на ориза, които ако са силно ароматни, могат да променят до неузнаваемост вкуса за плънката за постни зелеви сарми. Не е необходимо да са пресни, сушените ще свършат идеална работа и ще превърнат сармите в изненада за всички.

Още: Кои са традиционните български гозби на Бъдни вечер?

В някои краища на страната домакините традиционно добавят и праз към плънката за сармите. Опитайте тази тайна съставка, която в някои региони съвсем не е непозната, и се насладете на вкус, който ще помните дълго.

Тайни подправки за постни зелеви сарми

Тайната на уникалната плънка на сармите за празника далеч не се крие само в съставките. Споделихме с вас тайните съставки, но не разчитайте само на тях. Добавете допълнителни нотки и вкусове с помощта на неочаквани подправки. Някои от тях са познати на всички ни, традиционни за родната кухня, силно ароматни и познати ни, други са с екзотичен привкус. Сред тайните подправки, които ще заситят сетивата ви и ще ви превърнат в шеф готвач в кухнята, са:

-          Чубрица

Още: Как се приготвят традиционните пържоли за Нова Година

 Тя съчетава нотки на мащерка и мента, на градински чай и бор, които превземат сетивата и правят сармите неочаквано ароматни. Вие решете дали да предпочетете лятната чубрица, която е по-сладникава и пикантна, или зимната, идеална за по-тежки ястия в студените дни и с по-активни и наситени вкус и аромат, тъй като и двете са чудесни за съчетаване с постни зелеви сарми. Чубрицата е и изключително полезна за здравето, така че не се колебайте да зарадвате приятелите и семейството си, подправяйки с чубрица плънката за постни зелеви сарми.

-          Семена от копър

Търсите свежест в средата на лютата зима? Копърът ще очарова сетивата ви, придавайки свежест на плънката за постните сармички за масата ви. Това не е традиционна подправка и е препоръчително да добавите съвсем малко количество особено ако за първи път опитвате плънка за постни сарми с копър, тъй като прекаляването с него е силно непрепоръчително. Вкусът става вълшебен с малко количество копър – щипка-две.

-          Мента

Още: Спестете време: Това е най-лесната питка за Бъдни Вечер

Свежо удоволствие, което събужда небцето ви, ще ви осигури ментата. Внимавайте обаче – тя е подходяща само ако в плънката на сармите сте добавили една от тайните съставки – стафидите. Комбинацията стафиди и мента ще ви осигури бурни овации около масата.

-          Кориандър

Една от най-старите подправки в света, позната и използвана още 5000 пр.Хр. – кориандърът – има място и на масата ви. Кориандърът се използва широко като подправка в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и кухнята на Близкия Изток, което я прави екзотична и нетрадиционна за нас. Не пропускайте да я изпробвате като част от тайните подправки към плънката за постни зелеви сарми, за да поднесете на масата си пътешествие из далечни страни за празниците. Кориандърът е полезен за здравето, използва се и като билка, така че може да подправяте смело любимите постни сармички за Бъдни вечер с екзотичната ароматна подправка.

Какви подправки да избягвате, когато приготвяте плънката за сармите?

Още: Как да приготвим най-вкусния боб за Бъдни вечер

Съветваме ви да не си спестявате няколко минутки, избирайки готова подправка за сарми, микс от различни билки и подправки, а да си направите своя, която съдържа подправки, любими на всички около масата. Експериментирайте разумно, за да се насладите на всяка хапка и за да не допуснете обратен ефект от прекомерната употреба на множество подправки.

Светли и споделени празници!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Не сте яли по-вкусно постно брауни

Вкусен тутманик от тефтера на баба

Дали това е най-вкусната агнешка супа? Пробвайте и кажете!

Тази марината за агнешко ще го направи изключително крехко!

Селска баница за мързеливи домакини

Тази постна мусака е хит в мрежата

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com