Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вместо яйца: Ето какво да сложите в тестото по време на пости

23 март 2024, 06:53 часа

Някои хора вярват, че е невъзможно да се направят вкусни постни тестени изделия, тъй като много традиционни съставки не могат да се използват по време на пости като яйцата, например. Но това е погрешно схващане.

Дори в магазините понякога можете да намерите прилични варианти за сладкарски изделия, предназначени за хора, които постят. Но домакините с опит знаят много добре кой е алтернативният вариант на яйцата при приготвяне на тестени изделия.

Най-добрите заместители на яйцата

В случая моге да използвате 2 съставки семена и тофу. От семената можете да изберете между лен или чиа: по химичен състав и начин на действие те са почти идентични. За да замените яйцата, трябва да залеете една част от семената с три части вода и да изчакате пет минути.

Лекар: Едва ли предполагате за това свойство на яйцата

Тестените изделия ще станат не само по-вкусни, но и по-здравословни поради тази висококачествена съставка.

Известното соево сирене тофу също има редица предимства. Във всеки случай се препоръчва да се използва по време на пости поради отличния му състав и ефект върху тялото. Замества перфектно не само яйцата, но и сиренето. За целта само трябва да пюрирате малко парче тофу и да го добавите към тестото.

Суровините и технологиите, използвани при производството на тофу обясняват неговите полезни свойства (подсирване на соево мляко под въздействието на лимонена киселина, калциев сулфат и магнезиев хлорид). Ползите от соевото сирене тофу се определят от съдържащите се в него вещества:

  • витамини (В9, В6, В3, В1, В2, С)
  • микроелементи (магнезий, калий, калций, фосфор, натрий)
  • микроелементи (манган, цинк, желязо, селен, мед)
  • комплекс от незаменими аминокиселини
  • растителни фибри
  • антиоксиданти
  • фитоестрогени (изофлавони)

Очевидните предимства на състава на продукта са ниското му съдържание на калории (само 61 kcal на 100 g) и наличието на висококачествен растителен протеин. Малкото количество въглехидрати и мазнини прави сиренето лесно за храносмилане от стомашно-чревния тракт и ценен „помощник“, ако искате да се отървете от излишните килограми. Продуктът бързо засища, предпазва от преяждане и поддържа ситостта за дълго време.

Продуктът е източник на фитоестрогени, които имат подобен ефект на хормоните, произвеждани от женския организъм. По време на менопаузата, когато производството им намалява, яденето на тофу помага за балансиране на хормоналните нива и подобряване на физиологичното и психическо здраве по време в този деликатен етап в живота на жената.

Лекар: Варете яйцата така, за да са най-полезни

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес