Защо хитрите готвачи слагат кубчета лед в супата?

1934
Защо хитрите готвачи слагат кубчета лед в супата?
Снимка: iStock

Опитните готвачи често добавят кубчета лед в тенджерата със супата. Оказва се, че този прост кулинарен трик помага да направите това ястие много по-вкусно.

Кубче лед в супата - защо този трик се прилага

Неговото приложение си струва най-вече, когато супите се окажат твърде мазни. В случая това е много лесно да се разбере по мазния филм, който плува по повърхността на ястието и го прави да изглежда не особено апетитно. Домакините обикновено се опитват да уловят излишната мазнина с черпак, но това невинаги е възможно.

Само хитрите домакини слагат сода в супата - ето защо

Вместо това опитайте да хвърлите кубчета лед в тенджерата - замразенат вода ще привлече мазнината и тя може лесно да се отдели с обикновена лъжица. В резултат ще получите много по-вкусно, апетитно и здравословно ястие.

За вкусна супа е също толкова важно бульонът да е бистър. Това се постига много лесно, трябва да се оберат пяната и излишната мазнина, като е най-добре докато бульонът ври. Когато бульонът заври, намалете котлона до минимум и оставете да къкри няколко часа при едва забележимо кипене. Ако все пак сте пропуснали момента и не сте отстранили излишъка навреме, налейте чаша много студена вода или добавете лед. Пяната отново ще се издигне до върха и можете лесно да я съберете.

Всички зеленчуци трябва да се поставят в бульона наведнъж - в зависимост от това колко време се готви даден зеленчук. Киселите съставки трябва да се добавят към супата само когато картофите са поне наполовина сварени. Ако ги добавите твърде рано, картофите ще станат твърди и безвкусни.

Добавянето на юфка, ориз и елда трябва да се осъществи в последния момент, 2-3 минути преди края на готвенето - добавете юфка и 7-10 минути преди края на готвенето - добавете зърнени храни. В противен случай тези съставки ще се сварят и супата ще се превърне в каша.

Всяка супа трябва да се осоли по различен начин. Зависи какво служи като основа за бульона. Рибената чорба се посолява в началото, месната - в края, а гъбената и зеленчуковата - когато съставките омекнат. Всички останали подправки се добавят 3-5 минути преди готовност на супата. Дафиновият лист трябва да се извади от супата 10 минути след добавянето, в противен случай ще придаде горчивина и неприятен послевкус.

Всички зеленчуци в супата трябва да се нарязват само с остър нож. Ако острието е тъпо, тогава ножът смачква храната и тя губи сока си. Всичко това се отразява на вкуса и качеството на супата. Малка тайна: за да направите супата по-вкусна, в края на готвенето, около 10-15 минути, изсипете половин чаша зеленчуков сок (морков или домат).

Тази супа с праз е вашето лекарство срещу зимните болести

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Не сте яли по-вкусни чушки бюрек

Мини козунаци на конци - толкова са красиви, че няма да искате да ги хапнете

Тези 4 тънкости при печене на козунак го правят винаги пухкав

Този мързелив козунак спестява време, а вкусът му е уникален

Този козунак без месене е любим на малки и големи

Хем пухкав, хем лесен козунак - мечтата на всяка домакиня

Чудесна закуска: Яйца на очи в масло

Ето как да си приготвите вкусни патладжани с доматен СОС

Свински джолан с картофки в гювеч: Супер бърза рецепта

Бърз КЕКС за нула време с кисело мляко и орехи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com