X
 
 

Деца ще изучават с ново помагало флората и фауната в Русенска област

718 0
Деца ще изучават с ново помагало флората и фауната в Русенска област
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев
Регионален исторически музей - Русе подготви и отпечата новото екоМУЗЕЙНО помагало за часовете по музейна педагогика. Богато илюстрованото, цветно издание съдържа няколко обучителни модула, обхващащи четирите сезона – пролет, лято, есен и зима. Множество схеми, рисунки и снимки на растителни и животински видове разкриват богатството на флората и фауната в региона от различни епохи, като визуализират взаимовръзката на човека с природата. Книгата съдържа също информационни текстове, пригодени за деца, познавателни игри и въпроси, любопитни факти за малко познати процеси и явления. Целта е получаване на трайни знания у подрастващите, свързани с природното многообразие в България и възпитаване на отговорни за опазването на околната среда млади хора.

Помагалото ще е водач на посетителите за експозицията „Екомузей с аквариум“, като им помага да се ориентират бързо и лесно сред витрините и диорамите на етажите на музея. Така те ще научат за колекциите на Екомузея, тяхното формиране, попълване и опазване.

Ценният пътеводител в Екомузея описва в детайли, разработени и изпробвани вече обучителни модули, оформени в годишен цикъл от събития в четирите сезона:

Модул „Пролет“ се фокусира върху птиците. Подрастващите научават за различните видове, техните местообитания и начин на хранене. В практическата част в зала „Блатна екосистема“ на музея учениците влизат в ролята на водоплаващи и водогазещи птици с плавници и кокили.

Модул „Лято“ акцентира върху изучаване на богатството от дунавски риби. В аквариума на Екомузея децата опознават най-разпространените видове, техните наименования, получават информация за риболова и рибарските общности. В практическата част въоръжени с въдици, участниците ловят риби и ги разделят в различните водни басейни, според вида им – сладководни или соленоводни. След приключването на улова, рибите се разпределят в Червената книга за рибите.

Модул „Есен“ има за цел да разкаже за тайнствения живот на прилепите – къде се срещат, с какво се хранят, как се размножават и ориентират, и защо е важно да ги пазим. В практическата част децата влизат в ролята на прилепи като се опитват да се ориентират, преминавайки през специално изграден сензорен тунел. Също така изработват глинени макети на летящите бозайници.

Модул „Зима“ припомня темата за „ледената епоха“ и изчезналите животински видове. Децата разглеждат експонираните находки на мамути и мастодонти, кога са живели тези видове, как са съжителствали с хората и защо са изчезнали. Представена е също информация за науката палеонтология, видовете миди и охлюви, изчезнали преди милиони години, пещерната мечка. В практическата част участниците строят колиба с макети на мамутски кости.

Автори на помагалото са директорът на музея проф. Николай Ненов, уредниците в отдел „Природа“ Венцеслав Петков и Красимир Киров и музейните педагози Магдалена Трифонова и Виктория Друмева. Книгата е част от проект „Културна екосистема. Човек и природа - музейни образователни модули“, реализиран от РИМ - Русе с подкрепата на Министерството на културата.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители