Катедралата "Свети Павел от Кръста" – гордостта на русенските католици

18477
Катедралата "Свети Павел от Кръста" – гордостта на русенските католици
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Католическата църква в град Русе – "Свети Павел от Кръста", е катедрала на Никополската епархия. Освен духовен център на католиците от крайдунавския град и региона, тя е също така и една от интересните забележителности в града. Построена в края на XIX век, църквата вече 127 години помага на русенските католици да изповядват вярата си. 

Основният камък на църквата е положен през 1890 година. Въпреки усилията на тогавашния епископ Иполито Агосто, събраните средства стигат само за издигането на стените на храма на метър над земята. Тогава епископът среща свещеник на име Анри Дулсе - пасионист, французин от богата и знатна фамилия, който имал и богати приятели. С тяхна помощ през 1892 г., храмът бива завършен, като стилът е неоготически с 31-метрова камбанария. Проектът е на италианския архитект – Валентино дел Антонио от Моена. Църквата е осветена и започва да приема вярващи.

Храмът е декориран в стила „Библия за миряните“. По времето на Анри Дулсе, храмът в Русе е обзаведен с красива дърворезба на олтарите и необходимите мебели в готически стил, доставени от Бохемия, Австро-Унгария.

Красивите художествени стъклописи са изработени от майстора-художник Сандор Лиджети от Будапеща. Картините са с френски сюжети. На стъклописите са изобразени: френската светица Жана Д’Арк, сцени от живота на Христос, образи на апостоли, на светии, на основателя на Конгрегацията на отците Пасионисти – св. Павел от Кръста, както и на светите братя Кирил и Методий. 

Бургас си сложи лятната шапка и е готов да посреща туристи

"Плажна шапка" всъщност се нарича пластиката на проф. Светозар Бенчев, която беше изработена на симпозиума по скулптора за градска сред...

В катедралата се намира най-старият запазен орган в страната, монтиран тук през 1907 г. Той е с романтично звучене и е единственият с пневматична трактура в Югоизточна Европа, както и втори по големина в България. Органът е на германска органостроителница от Карлсруе.

Инструментът има два мануала (клавиатури за ръце) с тонов обем от 54 тона (от C до f3), педалиера (клавиатура за крака) с 27 тона (от C до d1), 13 регистъра и 8 допълнителни функции, към тях – тремубант, супероктава, копули и др. Необходимото количество и налягане на въздуха за органа се произвежда посредством крачно задвижване на мех – система, която днес е заменена с електрическо духало. Инструментът се състои от 771 тръби. Има система за постепенно включване на регистри. Проспектът на органа е изграден в готически стил в синхрон с оформлението на катедралата.

Първият концерт в католическата църква в Русе се е състоял в присъствието на русенското гражданство през юли 1908 г.

След земетресението във Вранча, Румъния на 4 март 1977 г.,  органът е силно повреден, а след 1992 г. вече е извън строя. Отново е реставриран през 2004 г. от Герхард Валкел-Майер. От 1999 г. в храма е назначен отец Валтер Горра от Германия. Катедралата е неделима част не само от архитектурното и културното наследство на града, но и отразява неговата духовна и европейска същност. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе