Кметът Пламен Стоилов връчи златна значка "Русе" на световноизвестния виолист Юри Башмет

1566
Кметът Пламен Стоилов връчи златна значка "Русе" на световноизвестния виолист Юри Башмет

Днес, 22.03.2017 г., кметът Пламен Стоилов се срещна със световноизвестния руски виолист Юри Башмет, който пристигна в Русе по повод участието му в Международния фестивал „Мартенски музикални дни“. На срещата присъстваха още началникът на отдел „Култура“ Ива Чавдарова и директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова.

Юри Башмет гостува в крайдунавския град заедно с основания от него ансамбъл „Московски солисти“. Тази година камерният оркестър чества своята 25-а годишнина и на нея е посветено европейското им турне с финална дестинация – Русе.

„Щастлив съм, че един велик музикант и символ на уникалния по рода си фестивал „Мартенски музикални дни“ е посланик на град Русе по света. Дълбоко ценя и съм признателен за таланта и творчеството Ви, които са вечни и оставят незабравим отпечатък у всеки, докоснал се до тях“, заяви господин Стоилов. Той връчи златна значка „Русе“ на именития музикант и изрази благодарност, че за пореден път е част от емблематичното събитие за града и страната, а в края на срещата световноизвестният виолист подари на русенския градоначалник автобиографичната си книга „Гара на мечтите“.

Вчера виртуозите представиха „своя любим 20 век“ в произведения от Свиридов, Стравински, Шнитке, Прокофиев и Шостакович, а тази вечер на втория си концерт в рамките на фестивала, виолистът и неговите музиканти ще пренесат публиката на едно зашеметяващо пътуване из света. Техни партньори на сцената ще бъдат пианистите от прочутото клавирно дуо Аглика Генова&Любен Димитров. Заедно ще изпълнят богат репертоар от произведения от Бах, Григ, Моцарт, Такемицу, Чайковски, Шостакович, Бенда и Росини.

През 2004 г. Юри Башмет е обявен за почетен гражданин на Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе