Констатации за Русе - проблем е леката дрога сред младите, МВР се цели в техническо оборудване

3241
Констатации за Русе - проблем е леката дрога сред младите, МВР се цели в техническо оборудване
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов проведе среща с кметовете на Общини от Област Русе във връзка с оптимизирането на координацията между структурите на МВР, взаимодействието с институциите и подобряване ефективността в борбата срещу престъпността и обществения ред.

На срещата беше посочено, че нивото на детската престъпност и разпространението на лека дрога сред подрастващите в Русе е на тревожно високо ниво. Подценяването на проблема от родителите и отсъствието на някои от тях от страната са от факторите, които влияят на това. Ясно са изведени проблемите за работа на служителите в детските педагогически стаи и в комисиите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в областта. Министърът отбеляза, че този проблем важи за територията на цялата страна и определи като важна задача справянето с него, защото акумулира и друг вид престъпност.

Близо 10% от децата у нас са опитвали наркотици поне веднъж

Една десета от децата в България са пробвали дрога поне веднъж. Най-масово се употребява марихуана заради ниската ѝ цена, обясни Стефан...

„Сигурността на населените места е обща отговорност и взаимодействието с местната власт и прокуратурата е важно в постигането на целта“, каза Маринов. Той благодари на прокуратурата за отличното взаимодействие и целенасочената работа в посока към по-добър обществен ред, което се постига чрез изключителна работа по превенция и бърза реакция.

Кметовете на общините се обединиха в позицията си, че инвестицията в осигуряване на постоянно видеонаблюдение е успешна, защото гарантира добър обществен ред и сигурност в районите. Министърът даде пример с Русе и това, че наблюдението дава резултати, благодарение на множеството видеокамери, които са разположени и ще бъдат въведени в експлоатация до края на годината.

За съжаление, не е добро състоянието на техническите средства за експертизи в Русе. Предстоят обаче обществени поръчки, които ще позволят оборудването на дирекцията с нужните нови уреди. Регистрираните в цялата страна престъпления като цяло са с 10% по – малко. Това е сравнено с миналата година. Разкриваемостта е увеличена с 3%. Русенската дирекция е в средата на своеобразната „класация“ на министерството“, допълни  министърът.

На дискусията присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев, гл. комисар Христо Терзийски – директор на Главна дирекция „Национална полиция“, гл. комисар Светлан Кичиков – директор на главна дирекция „Гранична полиция“, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, областният управител Галин Григоров и др.

Нова дрога "Амнезия" залива пазара

Нова дрога с кодовото име „Амнезия” залива пазара, предупреждават от МВР. Тревата е обработена с химически вещества, още до...

Това е първата среща в региона в този състав, чиято цел е постигане на личен контакт и пряк диалог между представители на министерството и неговите структури с местната власт по значими теми, свързани със сигурността, битовата престъпност и обществения ред, както и да се споделят добри практики.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе