Красимир Вълчев откри реновирана детска градина в Русе

2787
Красимир Вълчев откри реновирана детска градина в Русе
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

В Русе гостува министърът на науката и образованието Красимир Вълчев. Той откри реновираната с европейски средства детска градина „Пинокио 1“, на ул. „Димчо Дебелянов“ №78, в променящия облика си в положителна посока кв. „Родина“. Сред гостите бяха и градоначалникът Пламен Стоилов, депутатът Пламен Нунев, началникът на РУО – Русе Росица Георгиева, директори на детски градини в града и др.  

Министърът и кметът приветстваха домакините и изпълнителите за красивата придобивка, където децата ще учат всичко, що е българско и родно. Малчуганите трогващо изпълниха патриотични песни и народни танци, а свещеници от Русенска митрополия благословиха реновирания дом на малките българчета.

Министър Вълчев бе любезен да сподели успехите и проблемите на родното образование с медиите.

Над 3000 са учениците заети в дуалната форма на обучение, а започнахме с 300“, заяви Вълчев. „Вече имаме ученици в XI клас в дуална форма на обучение и всяка година те се увеличават. Формата е много подходяща за ученици и е полезна за компаниите, които  привличат от рано работна сила. Така се връща част от загубената репутация на професионалното образование, в криза през последните 20 години. Малко компании бяха, предлагащите такива места. Все повече стават високодоходните работни места в производството“, допълни министърът.

„През следващите 10-15 години проблем ще бъде недостигът на специалисти във всички сфери. В системата на образованието трябва да се направи всичко възможно да се обезпечи този недостиг. Това, което може да направим е минимум отпаднали от системата и структура, която да е пригодна към потребностите на обществото“, каза Вълчев.

Министърът сподели тревогата си, че се увеличават децата от проблемни семейства и често се налага учителят да изпълнява ролята и на родител. За част от родителите образованието не е ценност и това трябва да се реши със съвместните усилия на институциите.

„Учителката не може да се справи сама, но когато отиде екип, респектът е по-голям. Записването в училище е еднократен акт, трудна е ежедневната работа, многогодишната работа“, обобщи Вълчев. Процентът на проблемните деца преди 20-30 години е бил около 10%, а сега е над 20%.

По-късно през деня Красимир Вълчев ще открие XII национална научна конференция за предучилищно образование „Водим бъдещето за ръка“, която ще се състои в „Канев център“ на Русенския университет.

В 17.30 часа в зала „Европа“ на Доходното здание министърът ще участва в гражданския диалог „Европа в нашият дом“ на тема образование.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе